Samenwerking in de militaire, academische, audiovisuele en ruimtevaartsector staat centraal tijdens de tweede dag van het Staatsbezoek aan het Groothertogdom Luxemburg

Op de tweede dag van het Staatsbezoek van de Koning en de Koningin zullen zij een bezoek brengen aan het noorden en het zuiden van het Groothertogdom.

De Vorsten worden de hele dag vergezeld door vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie, Didier Reynders, minister-president van Wallonië, Elio Di Rupo, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Rudi Vervoort, minister-president van Vlaanderen, Jan Jambon, minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet, en minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch. De officiële delegatie bestaat onder anderen uit leidinggevenden, CEO's en vertegenwoordigers van academische instituten en van de Belgische media.

's Ochtends bezoeken de Koning en de Groothertog het militair centrum van Diekirch. Daar kunnen ze de verschillende aspecten van de integratie van de twee legers ontdekken, met name op het gebied van opleiding, aankoop van materieel of operaties op het veld, en jonge rekruten ontmoeten. Ze zullen er ook eer betonen aan de twee Luxemburgse onderofficieren die in februari 2019 overleden bij een ontploffing in het munitiedepot te Waldhof. Daarna brengen de Koning en de Groothertog een bezoek aan de Société Européenne des Satellites (SES) in Betzdorf.

De Koningin en de Erfgroothertogin bezoeken Belval (te Esch-sur-Alzette) en zullen er de opmerkelijke verbouwing van een staalfabriek tot universiteitscampus bezichtigen. Ze zullen er kennis maken met Belgische en Luxemburgse onderzoekers en studenten die zich toeleggen op innovatieve projecten in de medische sector. Na een bezoek aan het Learning Center van de Universiteit van Luxemburg zal de Koningin kennismaken met nieuwe methoden van leren en onderwijzen, die in het Centre pour le développement des apprentissages Grande-Duchesse Maria Teresa (CDA) worden ontwikkeld.

Voor de lunch, die de Luxemburgse regering in het kasteel van Bourglinster organiseert, zullen de Koning en de Groothertog de voorstelling van een virtuele tentoonstelling over de geschiedenis van de Duitstalige Gemeenschap van België bijwonen.

In de namiddag nemen de Belgische en Luxemburgse vorsten in het prachtige kader van de abdij van Neumünster deel aan symposia over de ruimtevaartsector en de audiovisuele sector, twee veelbelovende gebieden waarop Belgische en Luxemburgse bedrijven intensief samenwerken. De Vorsten zullen een aantal sprekers ontmoeten, om de uitdagingen van de toekomst nog beter te begrijpen en de samenwerkingsmogelijkheden tussen België en Luxemburg in deze sectoren te verkennen.

Daarnaast bezoeken de Vorsten ook een fototentoonstelling over seksueel geweld. De tentoonstelling is opgezet in de context van het forum 'Stand, Speak, Rise up', een initiatief van H.K.H. de Groothertogin.

Op de avond van deze tweede dag bieden de Koning en de Koningin een klassiek concert aan in de Philharmonie Luxembourg, ter ere van de Groothertog en de Groothertogin. De kwalitatief hoogstaande Belgische muziekopleiding en -productie staan daarbij centraal. Het programma wordt gebracht door de Muziekkapel Koningin Elisabeth. De avond staat in het teken van 'Belgitude' en zal verschillende persoonlijkheden uit de economische, academische en culturele sector samenbrengen.