Vicepremier Alexander De Croo op werkbezoek in Irak

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo sprak vandaag in Baghdad met de Iraakse president Salih, met premier Mahdi en met de Iraakse minister van Planning. Samen met Europees Commissaris voor Humanitaire Zaken Christos Stylianides is minister De Croo op werkbezoek in Irak. Ze bespraken er de strijd tegen IS, de humanitaire situatie en de wederopbouw van het land.

Het gezamenlijk bezoek van de Belgische vicepremier en de Europees Commissaris komt op een belangrijk moment, een jaar na de val van IS in Irak en kort na het aantreden van een nieuwe regering. Het toont het belang dat België en de Europese Unie hechten aan duurzame vrede en stabiliteit in Irak.

 
Sterke en stabiele regering

Vicepremier De Croo feliciteerde de Iraakse president en de nieuwe premier dan ook met de vorming van een nieuwe regering na de parlementsverkiezingen van mei vorig jaar. “Om werk te maken van wederopbouw, verzoening tussen de gemeenschappen en het beantwoorden van de humanitaire noden, is een sterke en stabiele Iraakse regering nodig. ”

 
Welbegrepen eigenbelang

Minister De Croo benadrukte in Bagdhad ook het belang van heropbouw. “Wanneer voelbare vooruitgang voor de bevolking uitblijft, zullen de frustraties bij de bevolking alleen maar toenemen en dat zet de deur open voor het terugkeren van radicale groeperingen. Europa moet vanuit een welbegrepen eigenbelang dan ook de inspanningen voor het stabiliseren van Irak opdrijven. De voorbije jaren hebben voldoende getoond dat instabiliteit en conflict in Irak zich ook laten voelen in België en Europa. Als Europese landen moeten we hier bijvoorbeeld veel meer inzetten op het delen van onze expertise op het vlak van justitie, politiehervorming en onderwijs. Dat zijn cruciale uitdagingen voor het verder stabiliseren van Irak.”