Belgische reizigers in het buitenland: Minister Philippe Goffin maakt deze zaterdag 28 maart een stand van zaken op

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

  • “Via een samenwerking in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, zijn gisteravond tientallen Belgen teruggekeerd uit Haïti en Vietnam.
  • Andere Belgische reizigers die momenteel vastzitten in Azië zullen begin volgende week volgen.
  • Nog steeds in samenwerking met onze Europese partners, en gezien het aantal Belgen die er momenteel vastzitten, onderzoeken wij wat we kunnen organiseren voor onze landgenoten in Peru en Zuid-Afrika.
  • Bovendien heeft vandaag een vliegtuig van Defensie 84 Belgische en Europese reizigers teruggebracht vanuit Mali.”

 
Minder oproepen

“Dankzij de onafgebroken inspanningen bij Buitenlandse Zaken in Brussel evenals in onze 118 diplomatieke posten, zijn een steeds groter aantal landgenoten kunnen terugkeren naar huis. We stellen bovendien vast dat het aantal oproepen ontvangen op ons callcenter afneemt. We hebben eveneens beslist om terug te gaan naar een dagregeling: het callcenter zal voortaan bereikbaar zijn van 8 uur tot 21 uur op het nummer +32 (0)2 501 4000. De Messenger-applicatie verbonden aan de pagina Diplomatie.Belgium blijft echter wel bereikbaar van 7 uur tot middernacht.”

Voor de Belgen die nog steeds vastzitten in het buitenland omwille van de mondiale restrictieve maatregen tegen COVID-19, herinnert Minister Goffin aan het bestaan van de Facebook-groep #BelgenVoorElkaar #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander.

“Onze landgenoten kunnen hier raad vinden van andere Belgen die permanent verblijven in het buiteland.”