Belgische reizigers in het buitenland: Minister Philippe Goffin maakt op deze zaterdag 4 april een stand van zaken op

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

  • “Deze week hebben vele repatriëringen plaatsgevonden: we sluiten de week af met twee overheidsvluchten die binnen enkele uren zullen opstijgen vanuit Peru en Centraal-Afrika.
  • Zondag voormiddag zullen 200 Belgen landen in Brussel vanuit Kigali en Bujumbura.
  • Enkele uren later zullen meer dan 250 Belgen vanuit Lima landen in ons land via een vlucht die werd ingesteld door de Belgische Staat; de dag ervoor hadden zij de Peruviaanse hoofdstad kunnen bereiken aan boord van zeven bussen die door de Ambassade van België in Peru werden voorzien.”
  • “Tegelijkertijd keren tientallen Belgen terug naar Europa op vluchten van andere landen die beroep doen op het mechanisme van civiele bescherming van de EU - onder meer vanuit Bolivia en Thailand.”
  • “Uiteraard blijven we de situatie opvolgen van alle Belgen die vastzitten, zo ook van diegenen die langer dan voorzien ter plaatste moeten blijven  en die dringende consulaire hulp nodig zouden kunnen hebben” besluit de Minister.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken blijft bereikbaar op het nummer  +32 (0)2 501 4000 van 8u. tot 21u. De Messenger-toepassing van het crisiscentrum verbonden aan de pagina Diplomatie.Belgium is bereikbaar van 7u. tot middernacht.

Ten slotte verenigt de Facebook-groep #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander #BelgenVoorElkaar – opgericht voor de reizigers die vastzitten – advies en privéinitiatieven van de Belgen die permanent in het buitenland verblijven.