Belgische reizigers in het buitenland: Minister Philippe Goffin maakt op deze zondag 5 april een stand van zaken op

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

  • “Vandaag zijn zo’n 400 medeburgers teruggekeerd in België vanuit Rwanda, Burundi en Peru.
  • In dit verband wil ik nogmaals het uitstekende werk benadrukken van mijn diensten in Brussel en elders in de wereld. Dag en nacht stellen deze mannen en vrouwen alles in het werk om Belgische reizigers in het buitenland terug te brengen. Ik wil ze daarvoor van harte bedanken.
  • Deze week zal een vlucht vertrekken met als bestemming Zuid-Afrika.
  • Tegelijkertijd zijn gisteren en vandaag tientallen Belgen kunnen terugkeren naar Europa vanuit onder meer Nepal, Oeganda, Honduras, Nicaragua en Bolivia. Ze hebben gebruik gemaakt van vluchten die werden ingesteld door andere EU-lidstaten in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de EU.  
  • Uiteraard blijven we ter beschikking staan van alle Belgen die vastzitten, zo ook van diegenen die langer dan voorzien ter plaatste moeten blijven en die dringende consulaire hulp nodig zouden kunnen hebben” besluit de Minister.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken blijft bereikbaar op het nummer  +32 (0)2 501 4000 van 8u. tot 21u. De Messenger-toepassing van het crisiscentrum verbonden aan de pagina Diplomatie.Belgium is bereikbaar van 7u. tot middernacht.

Ten slotte verenigt de Facebookgroep #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander #BelgenVoorElkaar - opgericht voor de reizigers die vastzitten - advies en privéinitiatieven van de Belgen die permanent in het buitenland verblijven.