Belgische reizigers in het buitenland: Minister Goffin geeft stand van zaken op 7 april

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag opnieuw een dagelijkse update over de situatie van Belgen in het buitenland.

  • “Sinds 18 maart zijn we volop bezig met de grootste repatriëringsoperatie in onze geschiedenis. Tot op vandaag werden meer dan 5000 Belgen gerepatrieerd en dat terwijl steeds meer landen hun grenzen sloten en luchtvaartmaatschappijen hun vluchten aan de grond houden. “
  • “In het totaal legde ons land al 27 vluchten in om Belgen terug te brengen naar ons land. De komende dagen komen daar nog enkele vluchten bij, o.a. vanuit Zuid-Afrika, Niger, DRC, Colombia en de Dominicaanse Republiek.”
  • “Daarnaast komen ook vele Belgen terug via commerciële vluchten en vluchten ingesteld in het kader van het Europees solidariteitsmechanisme.”

“Ter herinnering zijn het in de eerste plaats onze medeburgers en hun rechthebbenden die tijdelijk in het buitenland zijn voor toeristische doeleinden, familiebezoeken, korte professionele of academische verplaatsingen, die in aanmerking komen voor een repatriëring. De afwezigheid van een commercieel alternatief is hierbij ook een fundamenteel criterium, wat meteen verklaart waarom bepaalde landen waar er nog steeds commerciële vluchten worden ingelegd aan prijzen die vergelijkbaar zijn met de prijs van een repatriëringsvlucht, niet prioritair zijn. Het is belangrijk te onderlijnen dat repatriëringsvluchten ook geld kosten, gedeeltelijk gedragen door de gestrande reizigers die dergelijke vlucht nemen. De prijs wordt op een eenvoudige en transparante manier berekend: de helft van de heen- en terugvlucht gedeeld door het aantal zitjes. Dit verklaart meteen ook het feit dat er op sommige bestemmingen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, geen repatriëringsvluchten georganiseerd worden”.

“Zoals ik ook heb kunnen duidelijk maken in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen deze morgen, verzet ik me ten stelligste tegen de insinuaties als zouden we bipatriden benadeeld hebben. Alle landgenoten die vallen binnen de bekende criteria zijn meer dan welkom om naar België terug te keren. Voor het ogenblik is het echter zo dat Marokko en Burundi beslist hebben dat hun eigen burgers, ook al hebben ze een dubbele nationaliteit, het grondgebied niet mogen verlaten. We hebben aan deze landen laten weten dat deze bipatriden wat België betreft de toelating hebben om terug te keren naar hun hoofdverblijfplaats in ons land. Mijn Nederlandse collega en ikzelf hebben een brief in die zin gericht aan onze Marokkaanse homoloog op 31 maart.

Voor Belgen die vragen hebben, blijft het callcenter van Buitenlandse Zaken uiteraard bereikbaar op het nummer +32 (0) 501 4000 van 8u tot 20u. Ook kan men steeds via privéberichten terecht op de Facebookpagina Diplomatie.Belgium en dat van 7u tot middernacht.

Ten slotte is er ook de Facebookgroep #BelgenVoorElkaar #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander waar reizigers terecht kunnen voor advies en hulp van Belgen die permanent in het buitenland verblijven.