Belgische reizigers in het buitenland: dagelijkse stand van zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin heeft deze namiddag om 17.00 u. gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

  • “Gisteren zijn honderden Belgische toeristen vanop de Canarische eilanden naar België teruggebracht met drie vluchten die werden georganiseerd door de Belgische regering.”
  •  “Twee bijkomende vluchten zijn vandaag opgestegen, een laatste vlucht wordt morgen voorzien.”
  • “Twee vluchten worden momenteel voorbereid voor Senegal en Gambia”.
  • “Via een samenwerking met het Groothertogdom Luxemburg, hebben wij tientallen Belgen vanuit Kaapverdië terug naar Europa kunnen brengen".
  • “De Belgen die zijn teruggebracht uit de Filipijnen en die in Praag waren geland, zijn vandaag teruggekeerd naar België met een bus die ter beschikking werd gesteld door onze Belgische ambassade in Tsjechië.”
  • “Op dezelfde manier zullen Belgische reizigers uit Vietnam morgen kunnen terugkeren.”
  • “Andere initiatieven van Europese samenwerking zouden ons moeten toelaten om zeer binnenkort oplossingen te vinden voor andere medeburgers die momenteel nog vastzitten in onder andere Haïti en Zuid-Amerika.”

De Minister herinnert eraan dat de sluiting van vele grenzen en van het luchtruim als gevolg van de COVID-19-crisis nog steeds ons hele netwerk bij Buitenlandse Zaken mobiliseert. In Brussel net als in 118 Belgische diplomatieke posten wordt alles in het werk gesteld om oplossingen te vinden voor de problemen van duizenden Belgische reizigers die momenteel vastzitten in het buitenland. Hetzij door hen te informeren - via de op TravellersOnline geregistreerde contactgegevens - over nieuwe reisroutes of opnieuw beschikbare privévluchten, hetzij door hen plaatsen voor te stellen op de eerst mogelijke commerciële vluchten, hetzij door plaatsen te voorzien op vluchten die werden ingelegd in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de EU, hetzij via chartervluchten die worden georganiseerd door de Belgische Staat.

Het crisiscentrum van de FOD Buitenlandse Zaken blijft 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar via het nummer +32 (0) 2 501 4000, of van 7 uur tot middernacht via Facebook Messenger op de pagina Diplomatie.Belgium.

De Minister herhaalt bovendien dat de Facebookgroep #belgenvoorelkaar #belgessolidaires #belgierfüreinander vorige zondag werd opgericht. Deze groep, die al meer dan 3000 personen telt, laat toe aan de Belgische expats om landgenoten te helpen die tijdelijk vastzitten in hun land van verblijf.