Minister Goffin verwelkomt de adoptie van de VNVR-Resolutie over Covid-19

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin verwelkomt de resolutie die de VN-Veiligheidsraad in New York vandaag heeft aangenomen over de Covid-19-pandemie. De Veiligheidsraad roept met resolutie 2532 op tot humanitaire wapenstilstanden van negentig dagen in alle conflictgebieden wereldwijd, om het hoofd te kunnen bieden aan de Covid-19-pandemie. Op deze manier bouwt de Veiligheidsraad voort op de eerdere oproep van Secretaris-Generaal Antonio Guterres tot een wereldwijd humanitair staakt-het-vuren - een oproep waarachter België zich vanaf het begin heeft geschaard en die voor meerdere conflicthaarden, zoals Jemen of Syrië, van groot belang is.

De wapenstilstanden van negentig dagen zijn bedoeld om humanitaire hulp te kunnen leveren aan behoeftige bevolkingen in conflictgebieden, ook op het gebied van medische zorg en benodigdheden.

Op aandringen van België en enkele andere leden van de Veiligheidsraad erkent de resolutie de essentiële rol die vrouwen spelen bij het bestrijden van de pandemie. Ook vraagt de resolutie expliciet om aandacht voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals kinderen en vluchtelingen. Ons land probeert op dit moment overigens in onderhandelingen over humanitaire toegang tot Syrië concreet gevolg te geven aan dit streven van de Veiligheidsraad.

België is sinds 1 januari 2019 lid van de VN-Veiligheidsraad. Het mandaat loopt tot 31 december 2020.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.