Philippe Goffin blijft zich inspannen voor Belgen in het buitenland

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin gaf deze namiddag een overzicht over de situatie van de Belgen die tijdelijk vast zitten in het buitenland. Het gaat om zo’n 27.000 Belgen die zich hebben ingeschreven op TravellersOnline. “Dit betekent echter niet dat ze allen gerepatrieerd moeten worden”, aldus minister Goffin. “Velen registreren zich in afwachting van hoe de situatie gaat evolueren of zijn ondertussen al op eigen kracht terug in België geraakt”.

Hij herhaalt dat het in de eerste plaats aan de touroperatoren, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen is om hun gestrande reizigers terug te halen. “Als dat niet meer lukt, bekijken wij wat mogelijk in functie van de registratie op TravellersOnline en de lokale situatie”, aldus nog de minister.

Zo werden de voorbije dagen honderden Belgische toeristen vanop de Canarische eilanden naar België teruggebracht. Ook de komende dagen voorziet de Belgische regering nog enkele vluchten vanuit Tenerife, Senegal, Gambia en Egypte. Naast die repatriëringsvluchten, proberen onze ambassades ook ter plaatse te bemiddelen om Belgen op commerciële vluchten te krijgen. Dat was bijvoorbeeld het geval in Argentinië. Ook is er nauw overleg tussen de Europese ambassades. Zo zullen enkele Belgen die vastzitten in de Filipijnen en Vietnam via Tsjechië en Polen terug naar België keren. Eerder vlogen Belgen die vastzaten in China ook al via Parijs terug.

De omvang van de crisis en het feit dat steeds meer landen hun grenzen sluiten en vluchten opschorten, bemoeilijkt ons werk meer en meer. De Belgen die zich in een reële noodsituatie bevinden, moeten de bevoegde Belgische ambassade of consulaat contacteren. Alle noodnummers zijn te vinden op www.diplomatie.belgium.be”. Belgen met vragen kunnen de FOD Buitenlandse Zaken 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereiken op het nummer +32 (0) 2 501 4000, via het contactformulier online of via een privébericht op onze Facebookpagina Diplomatie.Belgium. De voorbije week behandelde het crisisteam van Buitenlandse Zaken op die manier meer dan 30.000 individuele vragen.

Voor diegene die langer dan verhoopt vast komen te zitten in het buitenland, werd op initiatief van minister Goffin een Facebookgroep opgericht, #BelgenVoorElkaar, waar landgenoten met elkaar in contact kunnen treden: “We hopen dat ervaren expats zich via deze tool zullen aanmelden om gestrande Belgen te helpen, gaande van administratieve steun in de lokale taal, een tijdelijke slaapplaats of een carpool naar de dichtstbijzijnde apotheek”.