Update over de humanitaire repatriëringen uit Marokko

We begrijpen de moeilijkheden en frustraties van mensen die langer dan initieel gepland in het buitenland moeten blijven. We maken allen een nooit geziene globale crisis door en onze ambassades en ons crisisteam in Brussel leveren dan ook nooit gezien inspanningen. In zeer moeilijke omstandigheden werden al meer dan 8000 landgenoten gerepatrieerd, waaronder ook al zo’n 1200 uit Marokko. Een eerste reeks van 7 repatriëringsvluchten vonden op 18 en 19 maart plaats vanuit Agadir en Marrakech. Deze vluchten stonden ter beschikking van alle Belgen en hun rechthebbenden zonder hoofdverblijfplaats in Marokko. In diezelfde periode, van 14 tot en met 19 maart, gaf onze ambassade in Rabat ook systematisch informatie over commerciële vluchten vanuit andere steden in het Noorden van Marokko zoals Tanger, Nador of Oujda. Ter herinnering: alle niet-essentiële reizen van en naar België zijn sinds 18 maart verboden.

Na vruchtbare gesprekken met de Marokkaanse autoriteiten, kunnen we nu nog eens vijf humanitaire repatriëringsvluchten organiseren vanuit Casablanca. Om aan boord van dergelijke vlucht te kunnen plaatsnemen, moest men kunnen bewijzen dat men officieel in België woont  en dat het een medische of sociale noodsituatie betreft. Een lijst van alle burgers die zich bij de Belgische autoriteiten gemeld hebben, werd geanalyseerd op basis van de vereiste criteria en ter goedkeuring voorgelegd aan de Marokkaanse autoriteiten. Diegenen die niet aan deze voorwaarden voldeden, werden hiervan vandaag per mail ingelicht. We begrijpen dat sommigen ontgoocheld zijn dat ze nog niet naar België kunnen terugkeren, maar wij moeten uiteraard opereren binnen een rechtskader en in functie van internationale afspraken. We blijven ons inspannen om onze onfortuinlijke Belgen die  in het buitenland op zoek zijn naar een oplossing bij te staan, maar dit uiteraard binnen de grenzen van wat haalbaar is.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.