België steekt de hand op voor universele toegang tot onderwijs voor meisjes en jongens

Tijdens de Global Education Summit van 28 en 29 juli in London, met als thema “Raise your hand”, heeft Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir een Belgische bijdrage aangekondigd voor het werkingsplan 2021-2025 van Global Partnership for Education. GPE is een internationaal fonds dat universele toegang tot onderwijs bevordert voor zowel meisjes als jongens en momenteel actief is in een 90-tal landen.

In tijden van Corona wordt veel gesproken over weerbaarheid. Minister Kitir wijst erop dat deze begint bij toegang tot onderwijs en het kunnen kiezen voor de eigen toekomst. “Het is anno 2021 onaanvaardbaar dat er nog kinderen zijn die geen kansen krijgen om te leren lezen of schrijven of die tot kinderarbeid verplicht worden”.

België steunt GPE met een bijdrage van 26 miljoen euro. Minister Kitir voorziet daarnaast een extra bijdrage van 2 miljoen euro aan de Girls Education Accelerator, om de toegang tot educatie voor meisjes extra te bevorderen. Want nog steeds gaan minder meisjes naar school dan jongens.

Minister Kitir wijst erop dat België niet alleen in Londen de hand opsteekt. Afgelopen juni werd bijgedragen aan een Youth Exchange open dialoog van GPE met Plan International Belgium. In de toekomst zal België blijven ijveren voor universele toegang voor meisjes en jongens tot onderwijs, zowel in bilaterale samenwerkingsprogramma’s als via samenwerking met het middenveld en in multilateraal kader en Europees kader.

#RaiseYourHand #FundEducation #GES2021