België stuurt noodhulp naar Sierra Leone via B-FAST

Eerder deze maand vond een ongeval plaats in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, waarbij een tankwagen explodeerde. Meer dan honderd mensen kwamen hierbij om het leven, meer dan honderd anderen raakten gewond en liepen hierbij vaak ernstige brandwonden op. Sierra Leone heeft na het ongeval een hulpvraag ingediend bij het EU-Mechanisme voor Civiele Bescherming, met onder andere een specifieke vraag naar medisch materiaal.

Als reactie op deze hulpvraag heeft België besloten medische noodhulp te verlenen aan Sierra Leone door B-FAST. Deze hulp bestaat uit 30.000 nitrilhandschoenen, 20.000 chirurgische mondmaskers uit de strategische reserve van de FOD Volksgezondheid, en 4.000 dosissen Ceftriaxone, een ontstekingsremmend medicijn.

De hulp zal worden gebruikt voor de medische follow-up van gewonden.

België wenst zijn solidariteit te betuigen met de autoriteiten en de bevolking van Sierra Leone in deze moeilijke omstandigheden.

De FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking coördineert deze B-FAST-missie, een mechanisme waarbij ook het kabinet van de Eerste Minister betrokken is, evenals de FOD Volksgezondheid, Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Strategie en Ondersteuning voor de logistieke en administratieve ondersteuning.

Meer informatie over het B-FAST mechanisme vindt u hier terug: https://diplomatie.belgium.be/nl/over_de_organisatie/specifieke_diensten/b-fast