Sophie Wilmès ontmoet de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu

Vandaag, donderdag 21 januari, heeft de Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije ontmoet, Z.E. dhr Mevlüt Çavuşoğlu, in de marge van zijn bezoek aan de Europese Instellingen. Het ging om een eerste ontmoeting met haar ambtsgenoot. Het gaf de vicepremier de gelegenheid in een open sfeer een aantal voor ons land belangrijke dossiers aan te kaarten en bezorgdheden te uiten.

De vicepremier kreeg van haar Turkse ambtsgenoot toelichting bij de gesprekken die hij intussen heeft gehad met de Europese instellingen.  Dhr Çavuşoğlu gaf aan naar Brussel te zijn gekomen om de impasse in de relatie met de Europese Unie te doorbreken.  Vicepremier Wilmès: “Er ligt een positieve agenda op tafel als Turkije de-escaleert in de oostelijke Middellandse Zee en geschillen beslecht in dialoog en in overeenstemming met het internationaal recht. Ook hebben we akte genomen van de aankondiging van een hervormingsagenda op het vlak van mensenrechten van de Turkse regering. We kijken uit naar een concretisering van dit voornemen.”

De vicepremier bevestigde ook het belang dat België hecht aan het onderhouden van goede bilaterale relaties met Turkije op het vlak van economie en veiligheid. Zo onderstreepten beide landen de goede samenwerking inzake Foreign Terrorist Fighters.

Daarnaast werd gisteren, 20 januari, een virtuele Joint Economic and Trade Commission gehouden met de Turkse minister van Handel, Ruhsar Pekcan. “Onze exporteurs worden geconfronteerd met een aantal obstakels. We hebben opgeroepen tot een volledige implementatie van de huidige douane-unie. Een modernisering van de douane-unie is een vooruitzicht indien de Europees-Turkse relaties een duurzame relance tegemoet gaan”, aldus minister Wilmès.

Tot slot hebben vicepremier Wilmès en haar ambtsgenoot ook de situatie in Nagorno-Karabach besproken. Sophie Wilmès: “Het staakt-het-vuren moet stand houden. De Minsk Groep is het enige legitieme forum voor de resolutie van het conflict”.