Sophie Wilmès spreekt met Gabrielius Landsbergis, minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen

Vandaag had vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès een onderhoud met de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis. De twee ministers bespraken de bilaterale en regionale samenwerking, onder meer tussen de Benelux en de Baltische staten, waarvan zij elk het voorzitterschap bekleden. Tot slot bespraken de twee ministers verscheidene internationale kwesties die op de Europese agenda staan, met name Wit-Rusland, China en de aanpak van de COVID-19-pandemie.

België viert binnenkort honderd jaar diplomatieke betrekkingen met Litouwen, waarvan het de onafhankelijkheid in 1922 erkende. België hield vast aan deze historische beslissing in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en stond aan de zijde van het land toen de onafhankelijkheid in 1991 volledig werd hersteld.

Onze landen kennen langdurige historische banden en zijn uiteraard ook verbonden via de Europese constructie. De menselijke keten van de “Baltic Way”, die in 2019 opnieuw werd opgevoerd in Brussel, blijft een symbool van de eenheid van de Europese volkeren van vandaag en morgen. België heeft de toetreding van Litouwen tot de EU en de NAVO actief gesteund. De bijdrage die België van meet af aan heeft geleverd tot de versterking van de afschrikking en de veiligheid in de Baltische regio blijkt nog steeds uit de deelname van onze strijdkrachten aan de operatie “Enhanced Forward Presence” bijvoorbeeld en aan de luchtpolitiemissie van de NAVO.

België onderhoudt zeer goede bilaterale betrekkingen met Litouwen. Onze twee landen zijn belangrijke handelspartners, vooral door synergieën in de transportsector, de energiesector en de havens. Minister Wilmès hoopt de samenwerking en de uitwisselingen tussen de twee landen en hun respectieve inwoners in de komende jaren verder te versterken.