FOD Buitenlandse Zaken zoekt nieuwe diplomaten voor België

In het kader van de selectieprocedure voor de buitenlandse carrière start de FOD Buitenlandse Zaken dit jaar weer met de inschrijvingen voor een nieuw diplomatiek examen. De aftrap wordt ingeluid met een online infosessie op 31 januari waaraan ook Sophie Wilmés, Vice-Eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken en Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking zullen deelnemen (meer informatie hier).

Indien het Belgisch buitenlands beleid u na aan het hart ligt en u de Belgische posities en belangen in de wereld wil uitdragen, is dit examen voor u misschien de gelegenheid om tot het diplomatiek korps toe te treden. De taken van de diplomaten op post omvatten: het volgen van de politieke en economische context van andere landen, het bevorderen en verdedigen van de Belgische belangen en standpunten in het buitenland, consulaire aspecten met diensten en bijstand aan landgenoten in het buitenland, maar ook humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking, met name in de partnerlanden van België.

De inschrijvingsperiode voor de selectieprocedure loopt van 31 januari tot 21 februari en richt zich op alle personen met de Belgische nationaliteit die een masterdiploma hebben behaald. De FOD Buitenlandse Zaken hecht veel waarde aan inclusie, gendergelijkheid en diversiteit binnen de organisatie. Om de Belgische diplomatie en vertegenwoordiging te verrijken, is de FOD Buitenlandse Zaken steeds op zoek naar diverse profielen.

Toekomstige diplomaten staat een gevarieerde job te wachten waarin ze, afwisselend meerdere jaren op post in het buitenland en op de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel, ons land zullen vertegenwoordigen in drie verschillende werkdomeinen: diplomatie (met de nadruk op o.a. politiek, economie, mensenrechten, veiligheid), consulaire samenwerking en ontwikkelingssamenwerking.

In de komende weken geeft Buitenlandse Zaken via zijn website en sociale media een inkijk in de job met meerdere video’s, podcasts en ook getuigenissen van diplomaten.