België voorziet vier miljoen euro extra humanitaire noodhulp in Mosoel, Irak

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trekt vier miljoen euro extra humanitaire noodhulp uit voor de inwoners van Mosoel. Sinds oktober woedt in en om rond Mosoel een hevige strijd om de door Islamitische Staat (IS) gecontroleerde stad te heroveren. Anderhalf miljoen mensen zijn bedreigd. De extra bijdrage gaat naar het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) dat er op het terrein actief is.
 
Alexander De Croo: “België besluit extra hulp toe te kennen na de verslechtering van de humanitaire situatie als gevolg van de slag om Mosoel. Naar schatting anderhalf miljoen mensen zijn bedreigd, de helft van hen zijn kinderen. De ziekenhuizen zijn vernield en er is een gebrek aan voedsel, zuiver water, elektriciteit en geneesmiddelen.”
 
Met deze extra bijdrage van vier miljoen euro financieren we het werk van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). Zij zijn één van de voornaamste humanitaire partners van België. De prioriteiten van het Internationale Rode Kruis sluiten volledig aan bij het Belgische beleid: bescherming en bijstand bieden aan mensen die getroffen zijn door gewapende conflicten, toegang verlenen tot gezondheidszorg en water en het internationaal humanitair recht bevorderen.”
 
In 2016 heeft België in totaal voor meer dan 12 miljoen euro humanitaire hulp in Irak voorzien, waarvan 5 miljoen voor het ICRC.
 
De strijd om Mosoel in het noorden van Irak begon 2 maanden geleden. Het Iraakse leger tracht de stad, die nu in handen is van IS, te heroveren. Zo’n 90.000 inwoners van Mosoel moesten noodgedwongen al hun huis verlaten, maar voor nog veel meer mensen dreigt er een humanitaire catastrofe. Burgers die in hun huis schuilen hebben vaak geen toegang tot elektriciteit of water meer.  

 
België en het ICRC

Ons land droeg dit jaar in totaal 25,5 miljoen euro bij aan het ICRC. De activiteiten van het ICRC streven 6 doelen na: slachtoffers van conflicten en van andere geweldsituaties ondersteunen; zorg verlenen aan gewonde personen en invaliden; het respect voor het internationaal humanitair recht bevorderen; gevangenen bezoeken; families herenigen; lokale gemeenschappen ondersteunen en weerbaarder maken. In Irak coördineert het ICRC zijn werk met de Iraakse Rode Halve Maan.