Didier Reynders en Steven Vandeput ontkennen Belgische betrokkenheid bij vermeende luchtaanvallen in regio Aleppo

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput ontkennen de beschuldigingen door de Russische media en de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over vermeende luchtaanvallen van de Belgische luchtmacht op het dorp Hassadjek in de regio Aleppo, in de nacht van 17 tot 18 oktober 2016.
 
De afgelopen dagen was er geen enkel vliegtuig van de Belgische luchtmacht actief in de provincie Aleppo. Deze beschuldigingen zijn dus volkomen ongegrond en onbewezen.

België betreurt ten zeerste dat er geen voorafgaand overleg heeft plaatsgevonden om de feiten vast te stellen, vóór er publieke beschuldigingen werden geuit. Deze aanpak roept vragen op over het motief achter deze valse beschuldigingen tegenover België en de Internationale Coalitie tegen Islamitische Staat (IS).
 
Vliegtuigen van de Belgische luchtmacht nemen binnen de coalitie deel aan luchtoperaties tegen IS-doelen in Irak en Syrië. Ze doen dat onder strenge ‘rules of engagement’ voor het gebruik van dodelijk geweld.

De voornaamste bekommernis van onze Belgische piloten is, binnen het uiterste van hun mogelijkheden, burgerslachtoffers te vermijden. Die bekommernis is nog belangrijker dan het succesvol volbrengen van hun missie volgens militaire criteria. De procedure daarvoor begint vóór een missie van start gaat, met het uitvoeren van een aantal specifieke controles.