België en Armenië vieren 25 jaar diplomatieke relaties - 10 maart 2017

Armenia

België viert vandaag 25 jaar diplomatieke relaties met Armenië. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is blij met dit jubileum, dat de bekroning is van een bilaterale relatie die in de loop der jaren sterk is gediversifieerd. Hij wijst op de vriendschap tussen de twee landen.

Sinds 1992 werden de bilaterale relaties versterkt met tal van politieke contacten op hoog niveau, zoals de bilaterale ontmoetingen in Brussel met president Kocharian in 2001, 2003, 2005 en 2007 en vervolgens met president Sargsyan in 2008, 2010, 2013 en 2014. Minister van Buitenlandse Zaken Nalbandian heeft sinds 2008 ook veelvuldig contact gehad met zijn opeenvolgende Belgische ambstgenoten. Minister Reynders ging in 2015 naar Armenië tijdens de herdenking van de Armeense genocide, die dat jaar door het Belgische parlement werd erkend. Er zijn ook regelmatige contacten op parlementair niveau geweest, naast tal van culturele uitwisselingen. Ons land heeft een Armeense gemeenschap waarvan de economische, culturele en maatschappelijke inbreng een verrijking is voor onze relaties. België erkent het werk van Armenië binnen de Francofonie en kijkt uit naar de organisatie van de volgende top in de hoofdstad Jerevan in 2018.

Ook de economische relaties tussen de twee landen hebben een impuls gekregen sinds de onafhankelijkheid van Armenië. In 2005 werd in Brussel een Belgisch-Armeense Kamer van Koophandel opgericht. Veel missies van de gewestelijke instanties, bijvoorbeeld in het kader van het Armenwal-programma, hebben de handelstroeven in de verf gezet, met name in de handel van edelstenen. De levering van een Cyclotron door de Belgische onderneming IBA in 2015 aan een ziekenhuis in Jerevan was een bilateraal succes. De rechtstreekse lijnvluchten tussen Brussel en Jerevan sinds eind 2016 bewijzen de dynamiek van de Belgisch-Armeense contacten.

België is tevreden met dit jubileum en wil zijn relaties met Armenië verstevigen met respect voor principes als de rechtsstaat en de vrije markt. Ons land wil ook de multilaterale samenwerking voor vrede en veiligheid versterken.