België en Oezbekistan vieren 25 jaar diplomatieke relaties

Uzbekistan

België viert vandaag 25 jaar diplomatieke relaties met Oezbekistan. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met dit jubileum, dat de bekroning is van een bilaterale relatie die in de loop der jaren sterk is gediversifieerd. Hij wijst op de vriendschap tussen de twee landen.

Sinds de onafhankelijkheid van Oezbekistan werd de bilaterale relatie versterkt door allerlei politieke contacten op hoog niveau, waaronder regelmatige ontmoetingen tussen de Belgische en Oezbeekse ministers van Buitenlandse Zaken. Er waren ook politieke consultaties in Brussel en Tasjkent in 2009, 2010, 2012 en 2016, en de parlementaire diplomatie, waarvan het bezoek van de voorzitter van het Belgische parlement aan Oezbekistan in 2015 een voorbeeld is.

De economische uitwisseling tussen de twee landen werd met de tijd uitgediept en biedt nog heel wat potentieel. Sinds 1992 hebben verschillende missies van de Belgische gewestelijke instanties de commerciële troeven van de twee landen in de kijker gezet, met name in de chemische en de organische sector. Deze maand is een gezamenlijke AWEX/FIT-handelsmissie naar Oezbekistan gepland. Ze toont de belangstelling van onze bedrijven voor deze markt. De recente hervormingen die werden aangekondigd in de strijd tegen de corruptie en voor de vrijmaking van het handelsverkeer zijn signalen voor onze investeerders.

België is tevreden met dit jubileum en wil zijn relaties met Oezbekistan verstevigen met respect voor principes als de rechtsstaat en de vrije markt. Ons land wil ook de multilaterale samenwerking voor vrede en veiligheid versterken.