Brussel kandidaat voor Europese Bankautoriteit

België heeft de eer om vandaag aan te kondigen dat het zich kandidaat stelt voor de vestiging van de Europese Bankautoriteit, die momenteel zetelt in Londen.

Dankzij zijn strategische ligging in het hart van Europa is Brussel een van de meest toegankelijke hoofdsteden van het continent. Reizen naar andere Europese financiële hubs neemt hooguit twee uur in beslag. Bovendien beschikt Brussel over de hoogwaardige kantoorruimtes en bereikbare gebouwen die de Europese Bankautoriteit vereist.

Daarnaast maken de sterke financiële sector, de hoge levenskwaliteit, de talrijke mogelijkheden voor werknemers en hun gezin en het voortreffelijke gebouw dat wordt voorgesteld België tot de geknipte locatie voor de Europese Bankautoriteit. Het brede aanbod aan internationale scholen, het betaalbare en gevarieerde vastgoedaanbod en het rijke culturele leven zijn de aantrekkelijkste troeven voor de uitgebreide expatgemeenschap in Brussel. Tegelijkertijd gooit België voortdurend hoge ogen op het vlak van digitale connectiviteit, innovatie, welzijn, onderwijs en technologische rijpheid.

De sterk gediversifieerde Belgische banksector omvat topbedrijven die zich richten op marktinfrastructuur, grote Europese banken, gewone spaarbanken en allerlei gastbanken. Ook de aanwezigheid van de Europese Bankenfederatie spreekt in het voordeel van Brussel. Bovendien opereren niet alleen verschillende internationale financiële marktinfrastructuurspelers zoals Euroclear, Bank of New York Mellon en Swift vanuit Brussel, maar is ook het Europese hoofdkantoor van MasterCard in de Belgische hoofdstad gevestigd. Dankzij hun aanwezigheid wist de Belgische financiële sector heel wat ervaring op te bouwen in het garanderen van de goede werking van de financiële markten.

De missie van de Europese Bankautoriteit, namelijk de regulering van en het toezicht op banken in de EU, is van cruciaal belang voor de stabiliteit van de Europese markten. Om die reden garandeert België dat de Europese Bankautoriteit haar activiteiten probleemloos kan verderzetten tijdens en onmiddellijk na de transitieperiode.

De Europese Bankautoriteit (EBA) is een gedecentraliseerd EU-agentschap dat instaat voor een effectief en consistent niveau van prudentiële regelgeving en toezicht in de Europese banksector. Haar algemene doelstellingen zijn het handhaven van de financiële stabiliteit in de EU en het zorgen voor een integere, efficiënte en ordelijk werkende banksector.

België kan een vlotte, snelle en kostenefficiënte transitie van de activiteiten van de Europese Bankautoriteit naar Brussel garanderen. De Belgische hoofdstad is reeds de thuishaven van de belangrijkste Europese instellingen, wat talloze samenwerkingsmogelijkheden creëert tussen de Europese Bankautoriteit en haar Europese partnerorganisaties.