Gaza heropbouwen met Minecraft

Reconstruire Gaza avec Minecraft

België wil met het videospel Minecraft van Gaza een jeugdvriendelijker plek maken. Door jongeren mee te laten denken over de toekomst van hun steden, komt dat de mobiliteit en de veiligheid in het Palestijns Gebied ten goede.

 
Block by Block: betere steden bouwen

Maar liefst 70% van Gazaanse bevolking is tussen de 0 en 29 jaar oud. Toch worden jongeren en vrouwen zelden betrokken bij de stedelijke planning voor heropbouw na een conflict. Ze kunnen nochtans waardevolle input leveren rond mobiliteit en veiligheid op openbare plaatsen. Daarom introduceert het United Nations Human Settlements Programme (UN-Habitat) de videogame Minecraft. Het spel - een soort van digitale Lego - staat toe om een driedimensionale omgeving te bouwen. Minecraft vormt een krachtig instrument om wereldwijd kansarme jongeren te engageren voor stedelijke planningsprojecten van hun stad. UN-Habitat ging een samenwerking aan met Mojang, de makers van het videospel, om een platform voor stedelijke innovatie te creëren, genaamd Block by Block. Zo krijgen jongeren de kans om te tonen hoe steden er volgens hen moeten uitzien.

 
Minecraft

 
D4D

In het kader van haar strategie ‘Digital for Development’ (D4D), steunt de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een project dat midden december in Gaza van start ging. Doel: meerdere openbare plaatsen ontwikkelen in de meest kansarme wijken van de Gazastrook. Met inbreng van jongeren en vrouwen in het hele proces.

Daarmee wil ons land aantonen dat innovatieve oplossingen en digitalisering bijdragen tot een inclusieve maatschappij, met respect voor de democratische rechten van kwetsbare groepen.

 
Meer info: