België vraagt aandacht voor humanitaire situatie in Idlib via gemeenschappelijke ontwerpresolutie

Vandaag heeft België, samen met Koeweit en Duitsland, in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VNVR) een resolutie voorgesteld die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Idlib in het noordwesten van Syrië. België heeft samen met Duitsland en Koeweit een speciale verantwoordelijkheid in de Veiligheidsraad voor de humanitaire aspecten van het conflict in Syrië.

Idlib, dat meer dan drie miljoen inwoners telt, is één van de laatste regio’s in Syrië die niet in handen is van de regering. Er zijn in de regio ook terroristische groeperingen actief.

Sinds april dit jaar probeert het Syrische regime gewapenderhand de controle over Idlib te heroveren. Deze strijd gaat gepaard met honderden burgerslachtoffers en meer dan 400.000 ontheemden (IDPs). Syrië viseert systematisch burgers en civiele doelwitten, zoals hospitalen en scholen.

België, Koeweit en Duitsland hebben de voorbije maanden verschillende vergaderingen van de Veiligheidsraad bijeen geroepen om het escalerende geweld in en rond Idlib aan te kaarten en alle partijen op te roepen tot naleving van het internationale humanitair recht.

Met het gemeenschappelijke voorstel van resolutie wil ons land de Veiligheidsraad aanzetten tot collectieve actie om de burgerbevolking in Syrië te hulp te schieten. De resolutie moet de internationale druk op Syrië verhogen en een humanitaire catastrofe, zoals we die gezien hebben in Aleppo, voorkomen.