Laten we samen over Europa praten!

Didier Reynders

Naast de coördinatie van het Europese beleid van België, speelt Buitenlandse Zaken ook een rol om het publiek te informeren en het bewustzijn over het Europese integratieproject te vergroten. In dat kader lanceerden vice-eerste minister, minister van Buitenlandse en Europese Zaken, en minister van Defensie Didier Reynders in 2015 het initiatief ‘Laten we samen over Europa praten’. De 8ste editie van dat evenement vond vandaag in het Egmontpaleis in Brussel plaats.

Voor velen onder ons is Europa vandaag vanzelfsprekend geworden. De duurzaamheid van het Europese project ligt echter bij het vertrouwen van de mensen. Het is daarom van essentieel belang om iedereen - en zeker de volwassenen van morgen - aan te moedigen om de EU eigen te maken, om te beseffen waar het allemaal over gaat en om een eigen mening te vormen over de wereld waarin we willen leven en bloeien.

Om het evenement zo interactief mogelijk te maken, kwamen vandaag zo’n 25 scholen van over heel België samen. Daarna namen ze met hun klas deel aan de thematische workshops over onderwerpen van hun keuze, zoals de uitbreiding en het beheer van de Europese grenzen, het klimaat, terrorisme of migratie. Elk van die workshops werd geleid door jongeren van het European Youth Parliament Belgium (EYP) en een expert van de FOD Buitenlandse Zaken. De workshops gaven de gelegenheid voor intense gedachtewisselingen, niet alleen over het onderwerp zelf, maar vooral ook over de verwachtingen en bezorgdheden van de leerlingen.

Net als in de 7 voorgaande edities hadden studenten ook de kans om met minister Reynders in dialoog te gaan. Hij beantwoordde tijdens zijn presentatie op vragen van de leerlingen over de grote uitdagingen van het Europese beleid.

Laten we samen over Europa praten!

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.