Niet-essentiële reizen naar bestemmingen buiten de EU: geen grote veranderingen vóór 7 juli, twee maatregelen die vanaf vandaag van kracht zijn

  1. Laatst bijgewerkt op

De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat:

"Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".

“Ter herinnering, Deze landen zijn Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en UruguayChina zal worden toegevoegd als EU+-burgers ook naar China mogen reizen voor niet-essentiële reizen. De lijst zal om de twee weken worden herzien op basis van gezondheids- en epidemiologische criteria.”

“Onze deskundigen zullen nu de praktische regelingen moeten vaststellen die het mogelijk maken dat niet-essentiële reizigers uit bovengenoemde landen weer in België aankomen en - omgekeerd - dat onze landgenoten naar een aantal van deze landen vertrekken, met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen op gezondheidsgebied die essentieel zijn om de epidemie onder controle te houden. Dit duurt minstens tot 7 juli".

Twee maatregelen vanaf vandaag

"België aanvaardt vanaf heden een uitbreiding van de lijst van toegestane essentiële reizen tot 4 categorieën: zeelieden, personen die vergaderingen van internationale organisaties bijwonen, studenten en hooggekwalificeerd personeel waarvan het werk niet op afstand kan worden uitgevoerd (rekening houdend met de momenteel geldende visumprocedures)".

"Bovendien kunnen EU+-burgers en onderdanen van derde landen die legaal in de Europese Unie verblijven, evenals hun familieleden, reizen naar waar ze wensen binnen de EU+, inclusief België, en niet meer alleen in hun land van verblijf".

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen