3 mei 2024: Werelddag van de Persvrijheid – België sluit aan bij de Coalitie Mediavrijheid

Op de Werelddag van de Persvrijheid kondigt de minister van Buitenlandse Zaken aan dat België zich aansluit bij de Media Freedom Coalition (de Coalitie Mediavrijheid).

  1. Laatst bijgewerkt op

Volgens Reporters Without Borders stierven in 2023 wereldwijd 45 journalisten tijdens het uitoefenen van hun beroep. 521 journalisten worden dan weer gevangengehouden op willekeurige gronden die verband houden met hun beroep.

Nochtans zijn journalisten een essentieel onderdeel van een goed werkende en open democratie. Ze hebben, naast een informerende, ook een controlerende functie en houden maatschappelijke misstanden onder de loep. Journalisten kunnen hun rol alleen vervullen als ze in alle onafhankelijkheid en veiligheid kunnen werken, in een omgeving met respect voor de vrijheid van meningsuiting.

De Werelddag van de Persvrijheid biedt een uitstekende gelegenheid om de vitale rol van een vrije pers te belichten. De journalistiek staat voor steeds meer uitdagingen nu nieuwe digitale kanalen worden gebruikt om desinformatie te verspreiden in een wereld die steeds meer verdeeld raakt. Meer dan ooit is een blijvende inzet om het recht inzake vrijheid van mening en meningsuiting, die de vrijheid van informatie en persvrijheid omvat, wereldwijd te vrijwaren. Ons land zet zich hier, samen met de EU, voor in.

Vandaag zet België nog een stap verder: de minister van Buitenlandse Zaken is verheugd om aan te kondigen dat België zich aansluit bij de Media Freedom Coalition (de Coalitie Mediavrijheid). Deze coalitie is een samenwerkingsverband van meer dan 50 landen met als doel wereldwijd te pleiten voor mediavrijheid en veiligheid van journalisten. De Belgische aansluiting biedt nieuwe mogelijkheden voor verschillende vormen van samenwerking met andere leden om mediavrijheid en pluralisme over de wereld te beschermen.
 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen