-
Laatst bijgewerkt op
Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het ontwikkelingspartnerschap tussen België en Tanzania, zet het Belgische Team Ontwikkelingssamenwerking de impact van de vele projecten die het uitwerkt en financiert in de verf.
In 2024 vieren wij 40 jaar ontwikkelingssamenwerking tussen België en Tanzania. Om het belang van deze samenwerking te onderstrepen, brengt het Belgische Team Ontwikkelingssamenwerking, bestaande uit het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp, het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO), een bezoek aan Tanzania, tijdens een gezamenlijke missie van 11 tot 15 november.
Dankzij een uitgebreid programma, worden de verschillende aspecten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Tanzania in de verf gezet. België en Tanzania, samen met lokale, Europese en internationale partners, werken immers hand in hand aan de verbetering van de levensomstandigheden van de Tanzanianen.
In de regio Kigoma, zorgt Enabel ervoor dat jonge meisjes kwaliteitsonderwijs kunnen genieten in een beschermende en gendergelijke schoolomgeving, dankzij het samenwerkingsprogramma Wezesha Binti (Empower the Girl).
Het Water and Sanitation Kigoma Region Project (WaSKiRP) geeft de lokale bevolking in de regio toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen, dankzij de bouw en het herstel van waterinfrastructuren en het trainen van lokale watercomités, die zich buigen over een correct waterbeheer. Meer dan 129.000 Tanzanianen, verspreid over duizenden dorpjes, worden hierdoor op dagelijkse wijze geholpen.
In Kigoma wordt ook samengewerkt met het World Food Programme en UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties. De vele vluchtelingen die in het kamp Nyarugusu leven, slaan daarbij met de lokale gemeenschappen de handen ineen om de milieuschade, veroorzaakt door hun aanwezigheid, te herstellen.
Op Europees vlak wordt bijgedragen aan het Global Gateway-project Trade and Transport Facilitation, waarbij de haven van Dar es Salaam en de eraan gelinkte transportsystemen efficiënter, groener en veiliger worden gemaakt. Zo wordt ervoor gezorgd dat er vlotter handel kan worden gevoerd, en dat transport op een duurzame wijze wordt gedaan.
BIO financiert ook een aantal mooie projecten in Tanzania. Zo is er de samenwerking met EA Foods, een Tanzaniaanse voedselaggregator en distributiebedrijf, die dankzij digitale oplossingen meer dan 7.000 kleine boeren in contact brengt met de verschillende markten en hen opleidingen geeft. Een ander bedrijf, ASA Tanzania, biedt microleningen aan vrouwelijke onderneemsters. Meer dan 201.000 vrouwen krijgen hierbij leningen van gemiddeld 216$ om hun projecten uit te bouwen.
Omdat België in Tanzania ook nauw samenwerkt met een aantal agentschappen en programma’s van de Verenigde Naties, alsook internationale financiële instellingen, zijn er eveneens een aantal ontmoetingen met hen gepland. Het gaat hierbij o.m. om UNICEF (kinderen), UNDP (ontwikkelingssamenwerking), UNFPA (seksuele en reproductieve gezondheid), de Wereldbank (leningen aan landen om armoede te bestrijden), het Internationaal Monetair Fonds (IMF – kredieten aan noodlijdende landen) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB – bevordering van investering in sociale en economische ontwikkelingsprojecten). De bedoeling is de samenwerking te versterken, om tot meer synergiën te komen en zo de Belgische belangen te verdedigen.
Dankzij een goede samenwerking met de Tanzaniaanse overheid en de lokale bevolking, draagt het Belgische Team Ontwikkelingssamenwerking in Tanzania elke dag bij aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de Tanzanianen, al 40 jaar lang. België hernieuwt hierbij haar partnerschap, om Tanzania bij te staan zolang het nodig wordt geacht.
Het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking behartigt de verschillende aspecten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, door haar prioriteiten en beleid te ontwikkelen in overeenstemming met de politieke beleidslijnen.
Enabel is het ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale staat. Haar voornaamste missie is het realiseren van de politieke prioriteiten van de Belgische gouvernementele samenwerking en het bevorderen van duurzame internationale ontwikkeling.
BIO, de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, investeert in kleine en middelgrote ondernemingen, financiële instellingen en infrastructuurprojecten en draagt zo bij tot duurzame socio-economische groei in ontwikkelingslanden en opkomende landen.
- Nieuwstype
- Landen
- Onderwerpen