B-FAST stuurt medische hulp en een veldhospitaal naar Turkije

België bereidt zich voor om een Emergency Medical Team (zogenaamd EMT 2-team) van B-Fast te sturen naar Turkije.

  1. Laatst bijgewerkt op

België bereidt zich voor om een Emergency Medical Team (zogenaamd EMT 2-team) van B-FAST te sturen naar Turkije. Ons land zal er een veldhospitaal oprichten en bemannen om de nodige medische hulp te bieden aan de plaatselijke bevolking en de druk op de bestaande Turkse ziekenhuizen te verlichten. Morgen vertrekken alvast de eerste mensen naar het zwaar getroffen land. Er worden ook 10.000 slaapzakken gestuurd.

Op 6 februari werd Turkije opgeschrikt door een zeer krachtige aardbeving waarbij verscheidene duizenden mensen het leven lieten en meerdere tienduizenden mensen gewond raakten. Ziekenhuizen in de regio werden overspoeld door gewonden en de lokale maximale capaciteit werd snel bereikt. Duizenden mensen hebben op dit moment geen toegang tot dringende medische zorgen. Hierop stuurden de Turkse autoriteiten een internationale vraag om hulp uit waarbij er, naast Search and Rescue teams, ook gespecialiseerde veldhospitalen werden gevraagd. Het planningscomité van B-FAST kwam onmiddellijk samen en had aansluitend meteen een vergadering met de Turkse ambassade in Brussel om een zo efficiënt mogelijk hulp te kunnen aanbieden aan de getroffen gebieden.

Er wordt aan Turkije een veldhospitaal aangeboden dat meer dan 100 patiënten per dag kan behandelen en ook plaats kan bieden aan minstens 20 patiënten om de nacht door te brengen in observatie. Het team zal bestaan uit Belgische artsen, gespecialiseerd in noodchirurgie, ondersteund door spoedverpleegkundigen en andere specifieke medische profielen. Het team zal in staat zijn operaties ter plaatse uit te voeren en andere levensreddende medische hulp aan te bieden. Er zal ook een specifieke zogenaamde “mother and child” afdeling aangeboden worden. Het veldhospitaal zorgt ervoor dat bestaande Turkse hospitalen ontlast worden. Na een dergelijke aardbeving blijft het gezondheidssysteem nog weken onder druk staan. In functie van de noden op het terrein zal het team dus gedurende enkele weken ter plaatse blijven. Het totale team zal bestaan uit 70 tot 80 personen.

Morgen vertrekt een verkenningsteam dat ter plaatse zal bekijken waar het veldhospitaal opgezet kan worden. Dit weekend vertrekt er dan een team om het hele veldhospitaal op te zetten en ten laatste volgende week donderdag moet het hele veldhospitaal actief zijn.

Gezien de extreme weerscondities werd er ook beslist om onmiddellijk 10.000 slaapzakken te sturen.

Het volledige hospitaal, dat meerdere tientallen containers betreft, zal vervoerd worden door vliegtuigen van Defensie vanuit de militaire luchthaven van Melsbroek. De medische specialisten zijn voornamelijk vrijwilligers die werden opgeroepen door de FOD Volksgezondheid aangevuld met militair medisch personeel. De FOD Binnenlandse Zaken zorgt voor de logistieke opbouw en de FOD Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het diplomatieke luik. Het algemene beheer van de gehele operatie vanuit België wordt georganiseerd bij het Secretariaat van B-FAST, bij het Crisiscentrum van de FOD Buitenlandse Zaken. Voor de hele operatie wordt 8 miljoen euro voorzien.

B-FAST is de structuur van de Federale Overheid die geactiveerd wordt bij het verlenen van noodhulp in het buitenland en bestaat uit de FOD Volksgezondheid, Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken, Bosa, Ontwikkelingssamenwerking en de FOD Buitenlandse Zaken.

 

Deze operatie wordt gesteund door de Europese Unie en maakt deel uit van de Europese coördinatie van crisissituaties.

 

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen