België blijft strijden voor een wereld zonder doodstraf. De doodstraf beschermt niemand, laten we deze afschaffen!

Vandaag is het de 22ste Europese en Internationale dag tegen de doodstraf.

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag is het de 22ste Europese en Internationale dag tegen de doodstraf. Op deze dag bevestigt de minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel Hadja Lahbib: "Inspanningen om de doodstraf af te schaffen blijven noodzakelijker dan ooit!"

Volgens het jaarverslag van Amnesty International handhaven 55 landen nog steeds de doodstraf, waarvan 16 landen in 2023 nog executies uitvoerden. Amnesty International wijst er echter op dat dit aantal landen, dat kleiner is dan ooit, het officieel hoogste aantal executies in bijna tien jaar tijd heeft uitgevoerd. De werkelijke cijfers zijn echter veel hoger. Niet alle landen publiceren immers informatie over de toepassing van de doodstraf, wat België en de Europese Unie ertoe aanzet om aan te dringen op maximale transparantie.

Fundamenteler is dat de absolute en universele afschaffing van de doodstraf door België en de Europese Unie meer dan ooit onze overtuigde doelstelling blijft. De doodstraf schendt immers niet alleen het recht op leven, maar ook andere mensenrechten, zoals het recht om niet te worden onderworpen aan foltering of andere vormen van wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

De Internationale Dag tegen de Doodstraf helpt om het bewustzijn van deze en andere mensenrechtenaspecten in verband met de doodstraf te vergroten. Dit jaar vormt de Internationale Dag een goede gelegenheid om de misvatting te doorbreken dat de doodstraf mensen en gemeenschappen veiliger kan maken. Integendeel, de doodstraf beschermt individuen of samenlevingen niet, aangezien zij de menselijke waardigheid bedreigt en de sociale en economische ongelijkheden versterkt, waardoor gemarginaliseerde groepen onevenredig zwaar worden getroffen.

Op deze Internationale Dag roept België daarom alle stakeholders op om zich aan te sluiten bij de wereldwijde abolitionistische beweging en zich te mobiliseren om de oproep tot de universele afschaffing van de doodstraf te ondersteunen.

Het engagement van België voor de afschaffing van de doodstraf beperkt zich niet tot slechts één dag per jaar. Dit is een taak van lange adem op meerdere fronten. Ons land blijft vastberaden om de kwestie van de doodstraf op de agenda te houden van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waarvan België tot eind 2025 lid is.

Dit is echter niet genoeg voor België. Daarom is ons land lid van de steungroep van de Internationale Commissie tegen de Doodstraf (CIPM) en de Groep van Vrienden van het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, gericht op de afschaffing van de doodstraf.

Als bewijs van dit engagement organiseerde België afgelopen juni samen met het CIPM een evenement in Genève, om landen die de doodstraf niet langer toepassen, te mobiliseren om zich aan te sluiten bij de 91 staten die partij zijn bij dit Tweede Protocol.

Tot slot kijkt België uit naar de aanstaande goedkeuring van een nieuwe resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die oproept tot een moratorium op de toepassing van de doodstraf. Dit initiatief kan zeker op de actieve steun van ons land rekenen.
 

  1. Nieuwstype