België herbevestigt steun aan mandaat UNRWA en hernieuwt flexibele humanitaire meerjarenbijdrage

België herbevestigde in 2024 zijn flexibele en meerjarige steun aan de algemene middelen van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

  1. Laatst bijgewerkt op

België herbevestigde in 2024 zijn flexibele en meerjarige steun aan de algemene middelen van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. Het gaat om een bijdrage van 27,5 miljoen euro over een periode van drie jaar (2024, 2025 en 2026) aan de zogenoemde kernfinanciering of core funding. De volledige bijdrage voor 2024, waarvan al 13,5 miljoen euro werd betaald, gaat naar core funding, omdat dit UNRWA essentiële flexibiliteit biedt om de huidige volatiele toestand het hoofd te bieden.

“Wat er zich op dit moment afspeelt in Gaza is een van de ergste humanitaire crisissen van de afgelopen 25 jaar. 34.000 doden, een overgrote meerderheid vrouwen en kinderen, 76.000 gewonden, en meer dan 1,5 miljoen mensen op de vlucht. Een grote hongersnood dreigt, vooral in het noorden. Er is nauwelijks nog medische hulp. Dat gaat in tegen elk principe van het internationaal en humanitair recht. Om van menselijk fatsoen nog maar te zwijgen", aldus de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Dat België opteert voor kernfinanciering aan UNRWA, ligt geheel in lijn met het Belgische beleid om zo veel mogelijk ongebonden middelen te verstrekken aan onze partnerorganisaties. Hierdoor kunnen deze maximaal rekenen op voorspelbare en beschikbare hulp, en zelf beslissen waar en hoe deze flexibel in te zetten in functie van humanitaire noden op het terrein.

Dit financieringsbeleid stemt ook overeen met de principes van "Good Humanitarian Donorship" en de engagementen in het kader van de “Grand Bargain” die België respectievelijk in 2003 en 2016 onderschreef.

België steunt het mandaat van UNRWA dat erin voorziet om aan de miljoenen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Gaza, Jordanië, Libanon, Syrië en op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) humanitaire hulp te verstrekken, evenals bij te dragen aan bescherming door middel van essentiële dienstenverlening, zoals basisonderwijs, basisgezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, noodhulp en sociale diensten, microkredieten en noodhulp - ook in situaties van gewapend conflict.

"UNRWA is op dit moment de enige hulporganisatie in Gaza die genoeg personeel en infrastructuur ter plaatse heeft om humanitaire hulp tot bij de mensen in Gaza te krijgen. Als het agentschap zonder fondsen valt, staat het leven van tienduizenden onschuldige mensen op het spel”, besluit de minister van Ontwikkelingssamenwerking.
 

  1. Nieuwstype