België steunt de activiteiten van het Internationaal Atoomenergieagentschap in Oekraïne en elders

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft een spilfunctie in de strijd tegen nucleaire proliferatie doordat het controleert of de nucleaire programma’s in landen vreedzaam blijven. Daarnaast bevordert het Agentschap de toepassing van nucleaire technologie in veilige omstandigheden.

 1. Laatst bijgewerkt op

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft een spilfunctie in de strijd tegen nucleaire proliferatie doordat het controleert of de nucleaire programma’s in landen vreedzaam blijven. Daarnaast bevordert het Agentschap de toepassing van nucleaire technologie in veilige omstandigheden.

Ter ondersteuning van die vitale rol van het IAEA geeft België jaarlijks vrijwillige bijdragen bovenop de verplichte bijdrage aan de reguliere begroting.

Sinds de invasie van Rusland is de veiligheid van verschillende nucleaire sites in Oekraïne in gedrang gekomen. De bekendste daarvan is de kerncentrale in Zaporizja, de grootste kerncentrale in Europa. Vanwege de Russische bezetting kan het personeel er niet in veilige omstandigheden werken. Bovendien werd de site al beschoten en werden de toevoerlijnen van elektriciteit beschadigd, waardoor de site regelmatig moet terugvallen op noodgeneratoren.

Met mensen en middelen geeft het IAEA bijstand aan Oekraïne in nucleaire veiligheid. Het Agentschap zorgt voor een permanente aanwezigheid van nucleaire veiligheidsexperts in Zaporizja en in vier andere kerncentrales.

Eerder dit jaar gaf België een miljoen euro aan het IAEA voor diens activiteiten in Oekraïne. Nu komen daar nog twee miljoen euro bij. Met deze toelage steunt België de inspanningen om een nucleair incident te vermijden dat een radiologische impact zou hebben in Oekraïne, maar mogelijks ook daarbuiten.

België geeft verder 1.670.000 euro aan het IAEA voor de preventie van nucleaire proliferatie en voor activiteiten op vlak van geneeskunde, landbouw, gender en beveiliging. Het Fonds voor Technologische Samenwerking krijgt een bedrag van 745.740 euro toegewezen. Dit fonds is het belangrijkste financiële instrument voor de verbetering van de toegang tot nucleaire technologie in sectoren zoals gezondheid, voeding, landbouw, milieu en energie.

Daarnaast geeft België steun aan specifieke projecten:

 • 100.000 euro voor de versterking van de capaciteit van lidstaten in de implementatie van garanties en nucleaire boekhouding;
 • 100.000 euro voor de verbetering van diversiteit binnen het Agentschap;
 • 65.000 euro voor de opleiding van vrouwelijke wetenschappers;
 • 250.000 euro voor kankerbestrijding in landen die niet of nauwelijks toegang hebben tot radiotherapiediensten;
 • 100.000 euro aan het interactieve leerplatform voor nucleaire geneeskunde;
 • 235.000 euro voor een project dat als doel heeft de weerbaarheid van bananen- en koffieplantages tegen klimaatverandering en ziektes te verhogen;
 • 74.260 euro voor nucleaire beveiliging.

 

 1. Nieuwstype
 1. Landen
 1. Onderwerpen