België steunt het Internationaal Atoomenergieagentschap in de preventie van nucleaire proliferatie en de bevordering van civiele nucleaire samenwerking

België heeft dit jaar 1.637.000 euro toegekend aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) voor de preventie van nucleaire proliferatie en de bevordering van de nucleaire samenwerking op vlak van geneeskunde, wetenschappelijk onderzoek en landbouw.

  1. Laatst bijgewerkt op

België heeft dit jaar 1.637.000 euro toegekend aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) voor de preventie van nucleaire proliferatie en de bevordering van de nucleaire samenwerking op vlak van geneeskunde, wetenschappelijk onderzoek en landbouw.

Bovenop de verplichte bijdrage aan de reguliere begroting, steunt België het IAEA jaarlijks met vrijwillige bijdragen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib: “Met die belangrijke bijdrage steunt België heel concreet de werkzaamheden van het IAEA, een internationale organisatie onder de auspiciën van de Verenigde Naties die zijn lidstaten bijstaat bij de toepassing van nucleaire technologie en het vreedzame gebruik ervan garandeert. België is een toonaangevende speler op dit gebied, dankzij onze erkende knowhow op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en nucleaire geneeskunde.


Belgisch engagement tegen nucleaire proliferatie

België wijst 200.000 EUR toe aan de ontwikkeling van het systeem COMPUCEA, dat inspecteurs in staat stelt om uraniumstalen ter plaatse te analyseren.

Dit soort apparatuur is nuttig in landen waar het moeilijk is stalen voor analyse naar laboratoria te sturen, zoals in Iran of Noord-Korea.


België steunt civiele nucleaire samenwerking

Verschillende activiteiten van het IAEA krijgen Belgische financiering:

  • Het Fonds voor Technologische Samenwerking krijgt een bedrag van 719.493 EUR toegewezen. Dit fonds is het belangrijkste financiële instrument voor de verbetering van de toegang tot nucleaire technologie in sectoren zoals gezondheid, voeding, landbouw, milieu en energie.
  • België draagt met 417.500 EUR bij aan het Rays of Hope-initiatief, dat kankerbestrijding mogelijk maakt in landen die niet of nauwelijks toegang hebben tot radiotherapiediensten. Dankzij Rays of Hope zullen meer mensen met behandelbare vormen van kanker toegang krijgen tot levensreddende geneeskunde.
  • 250.000 EUR wordt toegewezen aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat de weerbaarheid van bananen- en koffieplantages tegen klimaatverandering en ziektes moet verhogen.
  • Tot slot draagt België 50.000 EUR bij aan de modernisering van de serres van het IAEA-labocomplex, dat waardevol wetenschappelijk onderzoek levert.

 

  1. Nieuwstype