België steunt humanitaire ontmijning in Irak en Syrië met 2 miljoen euro

Voor het vierde jaar op rij kent België 2 miljoen euro toe aan de VN-Ontmijningsdienst (UNMAS) voor activiteiten in Irak en Syrië.

  1. Laatst bijgewerkt op

Voor het vierde jaar op rij kent België 2 miljoen euro toe aan de VN-Ontmijningsdienst (UNMAS) voor activiteiten in Irak en Syrië. Hiermee bieden we de kwetsbaren onder de bevolking de mogelijkheid om een actief leven te hervatten. Veel landmijnen liggen immers op wegen, landbouwvelden of in de buurt van scholen.

Bovendien wordt met deze hulp het succes van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat geconsolideerd. De middelen worden gebruikt voor mijnopruiming, risico-educatie en slachtofferhulp.


Welke noden?

De nood aan ontmijning in Syrië en in Irak blijft hoog aangezien de meeste slachtoffers van antipersoonsmijnen burgers zijn.

In Syrië waren er vorig jaar dagelijks ongeveer gemiddeld 4 incidenten met explosieve resten. UNMAS heeft in Syrië al sterk ingezet op risico-educatie, bijstand aan slachtoffers en het in kaart brengen van mijnen. Met nieuwe financiering kan de focus verschuiven naar mijnopruiming.

In Irak werken nationale ontmijningsactoren al op efficiënte wijze. UNMAS helpt om de lokale capaciteit te versterken, om zo de duurzaamheid van de resultaten te verzekeren.

In 2021 ruimde UNMAS in Irak meer dan 5 miljoen vierkante meter op en werden 9.000 oorlogsresten geneutraliseerd. Dit werk kan nu verder worden gezet.


Een gendersensitieve aanpak

België wil dat een gendersensitief mijnbestrijdingsbeleid gevoerd wordt en verwelkomt de aandacht die UNMAS geeft aan gendermainstreaming. Het inzetten van vrouwelijke ontmijners en de integratie van vrouwen in de beheersstructuur van UNMAS laten de lokale gemeenschappen zien hoe genderbarrières kunnen worden doorbroken ten voordele van de gehele gemeenschap.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen