België veroordeelt het geweld in het oosten van de DRC en roept op het te beëindigen

België toont zich verontrust over de recente verslechtering van de veiligheidssituatie in het oosten van de DRC, veroordeelt het aanhoudend geweld en roept op tot stopzetting ervan.

  1. Laatst bijgewerkt op

België veroordeelt met klem de aanvallen op vestigingen van MONUSCO in Goma, Beni en Butembo, en betreurt de dood van drie MONUSCO-Blauwhelmen en de verwonding van een Egyptische Blauwhelm. Bij veiligheidsincidenten tijdens demonstraties werden ook meerdere burgers gedood en raakten velen gewond. België betuigt diep medeleven aan de families en naasten van de slachtoffers, aan MONUSCO en aan de landen van herkomst van de betreurde Blauwhelmen, India en Marokko. Wij herhalen onze volle steun aan MONUSCO, haar mandaat en haar personeel. De Congolese autoriteiten hebben eveneens deze incidenten veroordeeld.

Aanvallen op VN-Blauwhelmen zijn onaanvaardbaar. De Congolese overheden hebben maatregelen getroffen teneinde de veiligheid van het VN-personeel te waarborgen, hetgeen België in deze context verwelkomt. In het bijzonder de aankondiging van een gezamenlijk onderzoek dat licht moet werpen op de vraag wie verantwoordelijk is voor deze aanslagen. Het is tevens van belang dat autoriteiten en politieke actoren oproepen tot kalmte en terughoudendheid, en zich onthouden van uitspraken die de Blauwhelmen en de VN-missie in gevaar kunnen brengen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib heeft recent nog in Brussel de situatie in het oosten van de DRC besproken met Huang Xia, speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de Regio van de Grote Meren, en Bintou Keita, speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN in DRC en hoofd van Monusco, in het kader van DRC-overleg tijdens de Raad Buitenlandse Zaken van de EU.

De wreedheden van gewapende groepen in de regio, die vooral de burgerbevolking treffen, moeten absoluut ophouden. De Congolese bevolking heeft het recht om in vrede en veiligheid te leven.

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen