België viert de Dag van de internationale strafrechtspleging met een dringende oproep aan autoriteiten om de strijd tegen straffeloosheid centraal te stellen in hun handelingen

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag 17 juli, de verjaardag van de goedkeuring van het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof, zal helaas een bijkomende dag van lijden zijn voor slachtoffers die, over de hele wereld, lijden onder de gevolgen van een aanhoudend gewapend conflict in hun regio.

België betuigt zijn steun aan de burgerbevolking die dag na dag het slachtoffer is van gruwelijke misdaden, gevangen tussen verschillende strijdende krachten, zonder rekening te houden met het recht dat op hen van toepassing is, nl. het internationaal humanitair recht.

Ook dit jaar zijn er weer miljoenen slachtoffers waaronder een zeer groot aantal vrouwen, kinderen en ouderen. Dat is onaanvaardbaar. We zijn hen gerechtigheid verschuldigd, herstelrecht maar ook preventief recht.

De strijd tegen straffeloosheid moet centraal staan in onze bezorgdheden en acties, zowel op het nationale als op het internationaal niveau.

Het Internationaal Strafhof is, naast de nationale rechtsmacht, een essentiële pijler in de strijd tegen straffeloosheid wat oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, misdaad van genocide en misdaad van agressie betreft.

Maar het Hof is dagelijks het doelwit van aanvallen van verschillende aard. Deze bedreigingen en aanvallen belemmeren rechtstreeks haar missie, haar veiligheid en de veiligheid van haar personeel.

De fundamentele beginselen van het Statuut van Rome, zoals respect voor de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het Hof, worden ernstig ondermijnd. Dat is onaanvaardbaar.

Onlangs coördineerde België, samen met Slovenië, Chili, Jordanië en Senegal, een ontwerpverklaring ter ondersteuning van het Internationaal Strafhof. Deze verklaring werd ondertekend door 94 van de 124 staten die partij zijn bij het Statuut van Rome inzake het ICC. Een dergelijke blijk van regio-overschrijdende steun toont aan hoezeer de aanvallen op het Hof en zijn medewerkers als uiterst zorgwekkend worden beschouwd.

We moeten ons eensgezind achter het Strafhof scharen, haar beschermen tegen verdere bedreigingen en sancties, en onze justitiële samenwerking versterken.

België hoopt dat deze Dag van de internationale strafrechtspleging een kans zal zijn voor de internationale gemeenschap om zich bewust te worden van de dringende noodzaak om prioriteit te geven aan recht en verantwoordingsplicht, zodat de generaties van vandaag en morgen kunnen floreren in een wereld waar rechtvaardigheid en rechtsstaat heersen.
 

  1. Nieuwstype