Belgische economische missie in Dakar - officiële contacten en focus op KMO's en investeringen, de haven van Dakar en vrouwelijk ondernemerschap

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 21 tot 25 mei leidt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische missie naar Senegal. Het programma voor maandag en dinsdag vindt plaats in de hoofdstad Dakar, waar een waaier aan B2B-vergaderingen en sectorale workshops, een bezoek aan de haven van Dakar en ontmoetingen met de autoriteiten zijn gepland om nieuwe investerings- en handelsmogelijkheden tussen België en Senegal te verkennen.

Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, de vice-minister-president van de Waalse regering en minister van Economie, Buitenlandse Handel, Ruimtelijke Ordening en Landbouw, Willy Borsus, en de staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, Pascal Smet.

Maandag 22 mei

Tijdens de openingszitting op maandag 22 mei, in aanwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken en Senegalezen in het Buitenland, H.E. Aïssata Tall Sall, en de minister van Economie, Planning en Coöperatie, H.E. Oulimata Sarr, werden de investerings- en handelsopportuniteiten in Senegal voorgesteld. Vervolgens hebben Prinses Astrid en de officiële delegatie, samen met Z.E. Annette Seck, afgevaardigde van de minister van Buitenlandse Zaken en van de Senegalezen in het Buitenland, het initiatief "PEM WECCO" - "uitwisseling" in het Wolof - bezocht, dat Belgische en Senegalese KMO's met elkaar in contact brengt. Deze openingszitting werd gevolgd door vier thematische workshops, georganiseerd door de Gewesten, waarin Belgische knowhow werd voorgesteld, alsook investeringsmogelijkheden in sectoren als gezondheid (besmettelijke ziekten/FIT), water (waterzuivering en hernieuwbare energiebron/AWEX), transport en logistiek (FIT) en de dienstensector in Senegal (gezondheidszorg, ICT, bank & verzekeringen, juridische diensten/hub.brussels).

Prinses Astrid en de officiële delegatie woonden de ondertekening bij van een G3+1 akkoord tot academische samenwerking tussen de Franstalige universiteiten van Genève, Montreal en Brussel en de universiteit van Dakar (UCAD), waarbij een medaille van UCAD werd uitgereikt aan Prinses Astrid. Het ochtendprogramma werd afgesloten met een zakenlunch met bedrijfsleiders uit de farmaceutische en biotechnologische sector.

Op maandagnamiddag hadden Prinses Astrid en de minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, Hadja Lahbib, vice-Minister-President Borsus en Staatssecretaris Smet, een officiële ontmoeting met Premier Amadou Ba en een audiëntie bij de President van de Republiek Senegal, H.E. Macky Sall, gevolgd door een officieel diner aangeboden door President Sall.

Dinsdag 23 mei

Na een ontbijt vol positieve energie, waarbij zakenlieden hun commerciële succesverhalen voorstellen, zal de officiële delegatie, geleid door Prinses Astrid, een bezoek brengen aan de haven van Dakar. Daar hebben Belgische en Senegalese investeerders hun krachten hebben gebundeld om ervoor te zorgen dat deze haven de belangrijkste haven in Senegal blijft, en een logistieke hub die West-Afrika bedient. De officiële delegatie zal twee grote projecten in de haven van Dakar bezoeken: de terminal voor vloeibare bulkgoederen van de Belgische groep SEA-invest en de multifunctionele multimodale terminal van Môle 4, een project van de Belgische groep Conti-Lines.

Daarna organiseert de Ambassadeur van België een lunch met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), in aanwezigheid van de minister van Financiën en Begroting, H.E. Mamadou Moustapha Ba.

Het namiddagprogramma staat in het teken van de rol en het potentieel van vrouwelijke ondernemers. De versterking van de aanwezigheid van vrouwen in de economie, een prioriteit van zowel de Senegalese regering als het Belgische buitenlandse beleid, zal centraal staan tijdens het seminarie "Business & Human Rights", georganiseerd door de ambassade van België in Dakar. Prinses Astrid en de officiële delegatie zullen de opening van de Innovatiebeurs "Jigeen Ñi Tamit /Women too" bijwonen, een programma gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking met als doel het versterken van ondernemerschap van vrouwen in de agro-voedingssector. Daarna zullen Prinses Astrid en de officiële delegatie deelnemen aan een vergadering van de ecosystemen van vrouwelijke ondernemers, met vertegenwoordigers van zowel de openbare als de privé-sector.

Minister Lahbib zal een officiële ontmoeting hebben met haar ambtgenoot, H.E. Aïssata Tall Sall.

Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar Senegal zijn beschikbaar op volgende website : https://www.belgianeconomicmission.be

Volg de missie op sociale media via #BEmissionSEN :

 

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen