Belgische economische missie in Kyoto - Business & human rights, cultuur en videogames

  1. Laatst bijgewerkt op

Op 9 december leidt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, de Belgische economische missie naar haar eindbestemming, Kyoto.

Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, minister-president van de Vlaamse Regering, Jan Jambon, en Brussels staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, Pascal Smet. Federaal staatssecretaris Mathieu Michel zal deelnemen aan de activiteiten van de economische missie op het gebied van digitalisering.

Kyoto - de voormalige hoofdstad van Japan van 794 tot 1869 - wordt gekenmerkt door een veelheid aan historische gebouwen die door de UNESCO collectief werden uitgeroepen als werelderfgoed. Kyoto is ook een academisch centrum met meerdere onderwijsinstellingen, waaronder de Universiteit van Kyoto, de op één na oudste universiteit van Japan. De stad is ook het centrum is van de Japanse televisie- en filmindustrie en de hoofdzetel van het wereldvermaarde videogamebedrijf Nintendo.

De delegatie start haar activiteiten in Kyoto aan de Doshisha Universiteit met een seminarie over Business & Human Rights, over het thema gelijkheid. Gendergelijkheid is zowel een nationale als buitenlandse beleidsprioriteit voor België. Het seminarie in Kyoto zal via videogetuigenissen de perspectieven en verwachtingen van jongeren inzake gendergelijkheid in de kijker zetten, en meerdere panelisten (Belgen en Japanners) laten reageren met hun ervaringen en boodschappen voor de toekomst.

Prinses Astrid en de delegatie zullen ook de 100ste verjaardag herdenken van de schenking van Japanse boeken aan de universiteit van Leuven (KUL-UCL) in 1920 en hulde brengen aan de betrokkenheid hierbij van het keizerlijk paleis en de universiteit van Kyoto. Plaats van de herdenking is de historische Seifuso villa en tuinen van voormalig Eerste Minister Hertog Saionji Kinmochi. Hertog Saionji Kinmochi stond aan het hoofd van de Japanse delegatie bij de Vredesconferentie van Parijs na de Eerste Wereldoorlog in 1919, waar hem werd gevraagd of Japan wou bijdragen aan de internationale inspanning bij de heropbouw van de universiteitsbibliotheek van Leuven.

Na de vernissage van de tentoonstelling “Folon, de sculpturen – foto’s door Thierry Renauld” in het Hakuso Sonso Hashimoto Kansetsu Garden&Museum, zal Prinses Astrid de prijsuitreiking verzorgen van Game Jam : Japanese Cooperation in Graphic Arts and Video Games. De Game Jam is een wedstrijd waarbij teams van jonge afgestudeerden uit België en Japan online hebben gestreden om binnen de 48 uur een videogame uit te werken. Prinses Astrid zal er het winnende team bekendmaken en de prijs uitreiken. Via deze Game Jam wordt Japans en Belgisch creatief talent aan elkaar gelinkt en in contact gebracht met Japanse producenten, in het hart van de Japanse video- en game-industrie.

Het programma in Kyoto sluit de Belgische economische missie naar Japan af.

Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar Japan zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Volg de missie op sociale media via #BEmissionJPN

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen