Belgische economische missie naar India

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 1 tot 8 maart leidt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische zending naar India. Een ruime delegatie uit verschillende sectoren en uit de drie regio’s reist mee naar New Delhi en Mumbai, om er het imago van België als aantrekkelijke partner en toegangspoort tot de Europese markt te versterken.

India is een belangrijke speler op het wereldtoneel en een cruciale partner voor België met het oog op economische en commerciële diversificatie. In de huidige context van ingrijpende geopolitieke veranderingen wint de regio van de Indo-Pacific alleen maar aan strategisch belang. Dit blijkt ook uit het bezoek van het College van Europese Commissarissen aan India, dat op 27 en 28 februari plaatsvindt. Het bezoek benadrukt het belang van het versterken van de banden op belangrijke gebieden die van vitaal belang zijn voor de welvaart en veiligheid van zowel België, Europa als India.

India is de vijfde grootste economie ter wereld en geniet van een aanhoudende economische groei, een gigantische interne markt en een groeiende middenklasse. Het subcontinent heeft de grootste bevolking ter wereld en is rijk aan duizenden etnische groepen en honderden talen. India behoort tot de top-5 landen voor greenfield projecten. De keuze voor New Delhi en Mumbai als bestemmingen voor deze Belgische economische missie is gemaakt omwille van hun economische en institutionele aantrekkingskracht.

Een groeiend aantal Belgische bedrijven richt zich op India, en dit zowel in de meer traditionele sectoren (chemie, machines, dranken en voeding), als in meer strategische sectoren, waaronder de farmaceutische sector, hernieuwbare energie, defensie, lucht- en ruimtevaarttechnologie. Om de belangen van onze bedrijven actief te behartigen, is een duurzame dialoog nodig met India.
 

Officiële delegatie, deelnemers en sectoren


Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie bestaande uit Maxime Prévot, Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking; Theo Francken, Minister van Defensie, belast met Buitenlandse Handel; en Matthias Diependaele, Minister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Economie, Innovatie en Industrie, Buitenlandse Zaken, Digitalisering en Facilitair Management.

De officiële delegatie wordt vergezeld door zo’n 330 deelnemers uit de economische, financiële, academische en politieke wereld. Deze economische missie zal een unieke opportuniteit bieden aan Belgische bedrijven om nieuwe banden te smeden of bestaande relaties te versterken.

Het uitgebreide programma omvat ontmoetingen met lokale bedrijven ('B2B') en onderzoeksinstellingen, deelnames aan cross-sectorale seminaries op hoog niveau en een reeks bezoeken aan enkele belangrijke Belgische bedrijven die reeds in India aanwezig zijn en hun lokale partners.

De sectoren die aan bod komen tijdens deze Belgische economische missie zijn klimaat en hernieuwbare energie; gezondheidszorg en levenswetenschappen; (eco-)constructie; transport en logistiek; ruimtevaart en defensie en decarbonisatie van staal.
 

Organisatie


De Belgische economische missies worden gezamenlijk georganiseerd door de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het Agentschap Buitenlandse Handel en de drie regionale agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de promotie van handel en investeringen: Flanders Investment & Trade (FIT), Brussels Invest & Export (hub.brussels), Agence Wallonne à l'Exportation et aux Investissements étrangers (Awex).
 

De bilaterale betrekkingen


België en India hebben historische banden die lang teruggaan. In het begin van de 18e eeuw reeds deden handelsschepen uit Oostende de Indische kust aan. Een maand na de onafhankelijkheid van India in 1947 knoopte België diplomatieke relaties aan en was hiermee een van de voorlopers.

Diamant blijft een hoeksteen van de economische relatie, maar er is de laatste jaren een sterke groei zichtbaar in verschillende andere sectoren. Deze missie wil de expertise van België in de industrieën van de toekomst in de kijker zetten en is er op gericht de banden op economisch, politiek en wetenschappelijk vlak in de verf te zetten en verder uit te diepen.
 

Officiële ontmoetingen


Prinses Astrid en de meereizende ministers zullen tijdens de missie ook officiële ontmoetingen hebben met Eerste Minister Narendra Modi, Minister van Buitenlandse Zaken Dr. Subrahmanyam Jaishankar, Minister van Handel en Industrie Piyush Goyal, Minister van Defensie Rajnath Singh en Gouverneur van Marahahastr C. P. Radhakrishnan.

Het volledige programma en alle relevante informatie over de Belgische handelsmissie naar India is beschikbaar op belgianeconomicmission.be.

Aparte persberichten voor de twee luiken van de missie (New Delhi en Mumbai) volgen op zaterdag 1 en dinsdag 4 maart.

Volg de Belgische economische missie naar India op onze sociale mediakanalen: #BEmissionIND

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen