Belgische economische missie in Nagoya - Speerpunt van de maritieme energietransitie

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 5 tot 9 december leidt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, de Belgische economische missie naar Japan. Op 7 december staan in Nagoya een aantal bezoeken aan bedrijven en autoriteiten gepland om de handels- en investeringsopportuniteiten tussen België en Japan te versterken.

Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, minister-president van de Vlaamse Regering, Jan Jambon, en Brussels staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, Pascal Smet.

Thema van het luik van de Belgische economische missie in Nagoya zijn de Belgisch-Japanse partnerschappen inzake de energietransitie, meerbepaald in de automobiel- en maritieme sector.

Prinses Astrid en de officiële delegatie vatten de dag aan met een lunchbezoek aan het internationaal racecircuit van Suzuka, bekend van de Formule 1. Suzuka heeft een langdurige vriendschapsovereenkomst met Spa Francorchamps in België. Het bezoek zal de nadruk leggen op de belangrijke rol van racecircuits bij de innovatie van de autoindustrie, belangrijk om de klimaatambities en koolstofneutraliteit tegen 2050 te verwezenlijken.

In de namiddag bezoeken Prinses Astrid en de officiële delegatie de haven van Nagoya om er de duurzame samenwerking te huldigen tussen de Haven van Nagoya, de grootste auto-exporthaven ter wereld, en de Haven van Antwerpen-Brugge, de grootste auto-importhaven ter wereld. De delegatie zal worden verwelkomd door Yuji Kamata, Executive Vice-President van de havenautoriteit van Nagoya, in aanwezigheid van Jacques Vandermeiren, CEO van de Haven van Antwerpen-Brugge. Ze zullen er de ondertekeningsceremonie bijwonen van de hernieuwing van het samenwerkingsakkoord tussen de Haven van Nagoya en de Haven van of Antwerpen-Brugge, ten gevolge van de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Vervolgens zullen Prinses Astrid en de delegatie de inhuldiging bijwonen van de Hydrobingo, 's werelds eerste ferry op waterstof. De Hydrobingo werd ontworpen door een joint venture van Tsuneishi (Japan) en CMB uit België. Alexander Saverys, CEO van CMB zal de inhuldiging bijwonen.

Tot slot zullen Prinses Astrid en de delegatie de gouverneur van de prefectuur van Aichi, Z.E. Hideaki Omura, ontmoeten om het belang te benadrukken van de samenwerkingsovereenkomsten tussen de drie Belgische Gewesten en de prefectuur van Aichi.

Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar Japan zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Volg de missie op sociale media via #BEmissionJPN

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen