Belgische economische missie in Tokio – Duurzaam investeren in technologische innovatie en decarbonisering

Van 5 tot 9 december zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, de Belgische economische missie naar Japan leiden met als eerste halte de hoofdstad Tokio.

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 5 tot 9 december zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, de Belgische economische missie naar Japan leiden met als eerste halte de hoofdstad Tokio. Verschillende bezoeken aan bedrijven en met overheidsfunctionarissen zijn gepland om verdere investerings- en zakelijke mogelijkheden tussen België en Japan te verkennen.

Deze Belgische economische missie is de grootste internationale handelsdelegatie naar Japan en de op één na grootste Belgische economische missie ooit. De bedoeling is de intense sterke economische relaties tussen beide landen te vernieuwen en te versterken, met een duidelijke focus op schone en innovatieve technologieën die een antwoord kunnen bieden op de uitdagingen van de dubbele groene en digitale transitie.

Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, minister-president van de Vlaamse Regering, Jan Jambon, en Brussels staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, Pascal Smet. Ook federaal staatssecretaris Mathieu Michel zal deelnemen aan de activiteiten van de economische missie op het gebied van digitalisering.

Japan en België zijn vandaag al belangrijke economische partners. Na de wereldwijde economische vertraging als gevolg van de Covid-19-pandemie in 2020 is de Belgische handel met Japan in 2021 weer opgeveerd, met een import van 9,3 miljard euro. Omgekeerd steeg de export met bijna 140% tot 7,6 miljard euro - deels dankzij de uitvoer van vaccins - hierdoor is België binnen de Europese Unie de tweede grootste exporteur naar Japan.

Het programma in Tokio voorziet een rijke waaier aan activiteiten met een focus op duurzame zakelijke partnerschappen en kansen, nieuwe en innovatieve technologieën, schone energie, Fintech, Life Sciences, investeringsmogelijkheden in België, bedrijfsbezoeken, bilaterale gesprekken op hoog niveau, B2B-ontmoetingen, academische uitwisselingen en aandacht voor de Belgische biercultuur.

Op 5 december viert Prinses Astrid verschillende duurzame partnerschappen tussen Japanse en Belgische bedrijven, zoals Barco en TOHO bioscopen, Zetes en het Panasonic Center in Tokio (juridische en digitale ID-sector), alsook Nippon Yusen Kaisha (NYK) en de Haven van Antwerpen-Brugge, beide belangrijke spelers in de roro-car shipping en LNG sectoren, met de duidelijke ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.

Prinses Astrid en de officiële delegatie zullen die dag ook een bilaterale ontmoeting hebben met Z.E. Fumio Kishida, Premier van Japan. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zal overleg plegen met Z.E. Yoshimasa Hayashi, minister van Buitenlandse Zaken van Japan.

Op 6 december zal het programma met verscheidene evenementen de Belgische knowhow op het gebied van schone technologie en energieoplossingen in de kijker zetten. Zo zal Prinses Astrid 's ochtends een maquette van de Sea Challenger onthullen - een schip dat DEME in Japanse wateren zal inzetten om er offshore-windturbines te installeren - en woont ze de opening bij van de Decarbonation Conference die focust op technologische ontwikkeling inzake waterstof en offshore-windenergie.

Prinses Astrid en de officiële delegatie zullen ook actief de post-Covid-19 perspectieven en fondsen voor de internationalisering van het hoger onderwijs verkennen. Het ochtendprogramma wordt afgesloten met een Business Lunch, georganiseerd door Keidanren en het Verbond van Belgische Ondernemingen.

In de namiddag zal een conferentie over decarbonisering en artificiële intelligentie dieper ingaan op praktische toepassingen van AI om processen te optimaliseren en obstakels te verminderen.

Het gedeelte in Tokio zal worden afgesloten met de opening van het Belgian Beer Weekend 2022 in Shinjuku. Hier kunnen deelnemers zowel importeurs van Belgische bieren als Belgische bierbrouwers ontmoeten, en uiteraard ook enkele van de fijnste Belgische bieren en gerechten proeven. Belgische jazzartiesten Jef Neve en Teus Nobel zullen met een live optreden een hommage brengen aan 100 jaar Toots Thielemans.


Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar Japan zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Volg de missie op sociale media via #BEmissionJPN

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen