Buitenlandse Zaken organiseert conferentie over de Belgische excellentie op vlak van biofarma

Vandaag, vrijdag 8 december, organiseert de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het evenement “Belgium’s Biopharmaceutical Excellence: Navigating the path forward” in het Egmontpaleis in Brussel.

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag, vrijdag 8 december, organiseert de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het evenement “Belgium’s Biopharmaceutical Excellence: Navigating the path forward” in het Egmontpaleis in Brussel. Met deze conferentie, dat deel uitmaakt van het initiatief van de Belgische regering “Belgium. The Health & Biotech Valley”, streven we het stimuleren van discussies en samenwerking binnen de Belgische biofarma-sector, het bevorderen van strategische partnerschappen en het vergroten van het internationale aandeel van de biofarmaceutische activiteiten in België na. Meer dan 200 deelnemers uit zowel de private als publieke sector, waaronder vertegenwoordigers van buitenlandse diplomatieke posten in Brussel, zullen hierbij aanwezig zijn.

De openingsceremonie wordt verzorgd door Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken Hadja Lahbib in een videoboodschap, Ambassadeur Jeroen Cooreman, Directeur Generaal Bilaterale Zaken, en prof. Pierre Van Damme, vooraanstaand Belgisch epidemioloog. Ze zullen de belangrijkste actuele vraagstukken en uitdagingen van de sector kort uiteenzetten om de discussie te starten.

De conferentie omvat twee paneldiscussies met prominente actoren binnen de sector, waarbij onderwerpen als het aantrekken van internationaal talent, innovatie en digitalisering worden behandeld. De slotsessie van de conferentie zal gewijd zijn aan de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op vlak van gezondheid en belangrijke uitdagingen die de biofarmaceutische sector de komende jaren staan te wachten. Belgische bedrijven krijgen de kans om tijdens een netwerksessie aan het einde van de conferentie hun innovaties te presenteren.

Met jaren van investeringen in onderzoek en ontwikkeling, gecombineerd met een geïntegreerd ecosysteem dat het bedrijfsleven, de academische wereld en de overheid met elkaar verbindt, en de recente oprichting van belangrijke initiatieven zoals de EU Biotech Campus, het VirusBank Platform en Vaccinopolis, is België meer dan ooit toonaangevend op vlak van biofarma. Dit belang wordt onderstreept door volgende indrukwekkende cijfers die in ons land kan presenteren: een totaal van 43.000 directe werknemers in de sector, 100 miljard EUR export van farmaceutische producten en 5,7 miljard EUR aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling in biofarma in 2022, wat 30% van de totale Belgische R&D-uitgaven vertegenwoordigt.

België, als koploper op vlak van gezondheid en biotech, blijft streven naar vooruitgang. Biofarma is dan ook een sleutelsector in het Belgische Relanceplan van de regering. De organisatie van deze conferentie door de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking benadrukt het belang van de biofarmaceutische sector als onderdeel van onze economische diplomatie. Hierbij speelt ook ons postennetwerk, in samenwerking met de drie gewestelijke export- en investeringsagentschappen (FIT, Awex en hub.brussels) een cruciale rol, in het faciliteren van internationale kansen voor Belgische farmaceutische bedrijven. Dit wordt geïllustreerd tijdens recente staatsbezoeken (Zuid-Afrika en Duitsland) en prinselijke economische missies (VS, Japan, Senegal en Australië) waar steeds speciale aandacht was voor de biofarmaceutische sector.
 

Links:

  1. Nieuwstype