De NAVO wordt 75

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag precies 75 jaar geleden ondertekenden België, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Noorwegen, Luxemburg, Nederland, Portugal, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in Washington het Noord-Atlantisch Verdrag, het oprichtingsverdrag van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Sindsdien is het bondgenootschap gegroeid van 12 naar 32 bondgenoten, na de recente toetreding van Finland en Zweden.

75 jaar later verzekert dit politiek-militaire bondgenootschap nog steeds de collectieve verdediging van zijn bondgenoten, een principe dat is vastgelegd in artikel 5 van het Noord-Atlantische Verdrag, waarin staat dat een aanval op een of meer van zijn leden als een aanval op alle leden wordt beschouwd. Daartoe heeft de NAVO drie fundamentele taken: afschrikking en verdediging, crisispreventie en -beheersing, en coöperatieve veiligheid.
 

België bij de NAVO


België huisvest niet alleen het hoofdkwartier van het Bondgenootschap in Evere, maar ook een van zijn twee strategische hoofdkwartieren - SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) in Casteau bij Bergen. SHAPE coördineert de militaire operaties van de Alliantie. Als gastland van de organisatie positioneert België zich als een betrouwbare en geloofwaardige partner.

Ons land draagt ook bij tot de taken van de NAVO. Naast het leveren van capaciteiten voor afschrikking en defensieplanning, is België momenteel ook betrokken bij inspanningen om de oostflank van het Bondgenootschap te versterken als antwoord op de Russische agressie tegen Oekraïne. Ons land speelt namelijk een rol in de bewaking van het luchtruim van de Baltische staten en heeft ook troepen geïntegreerd in de multinationale gevechtsgroepen in Litouwen en Roemenië.

België is ook zeer actief op het vlak van menselijke veiligheid ("human security"). Het staat volledig achter Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over vrouwen, vrede en veiligheid. Het thema "kinderen en gewapende conflicten" is ook een prioriteit, net als de klimaatverandering, die steeds belangrijker wordt bij de NAVO. Deze thema's worden door ons land ook aangesneden in andere organisaties zoals de Verenigde Naties, de OVSE en de Ontwapeningsconferentie in Genève.

Tot slot is België traditioneel actief op het vlak van wapenbeheersing, ontwapening en non-proliferatie, in overeenstemming met zijn acties in andere internationale fora.
 

Programma


De verjaardag van het Bondgenootschap wordt gevierd op de Ministeriële Conferentie van Buitenlandse Zaken op 3 en 4 april. Ter gelegenheid hiervan heeft de Koninklijke Munt van België een herdenkingsmunt geslagen. Daarnaast zal tijdens deze twee dagen de NAVO-vlag worden gehesen in het Jubelpark. De verjaardagsceremonie op het hoofdkwartier van het Bondgenootschap is gepland voor de ochtend van 4 april.

Het programma en nuttige informatie met betrekking tot de ministeriële bijeenkomst van Buitenlandse Zaken zijn beschikbaar op de volgende website: NATO - Pressrelease: Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs - Brussels, 3-4 April 2024, 03-Apr.-2024
 

Volg de 75ste verjaardag van de NAVO op onze sociale netwerken:

Instagram: BelgiumMFA & BelgiumNATO

Twitter/X: BelgiumMFA & BelgiumNATO

Facebook: Diplomatie.Belgium
 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen