Eerste dag van het Staatsbezoek aan Litouwen - Vilnius

Vandaag starten Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een driedaags bezoek aan Litouwen.

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag starten Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een driedaags bezoek aan Litouwen, dat de 100 jaar diplomatieke relaties tussen België en Litouwen in de verf zet. Dit staatsbezoek zal, in het licht van de Russische oorlog in Oekraine, inzetten op militaire solidariteit, maar ook op de technologieën van de toekomst om de dubbele groene en digitale transitie te voltooien. Verder staat een bezoek aan Kaunas op het programma, dit jaar de Europese culturele hoofdstad. Het Vorstenpaar wenste ook een sociaal luik in het programma op te nemen.

De Vorsten worden vergezeld door Federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib, Minister-president van Wallonië, de heer Elio Di Rupo, Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort, Minister-president van Vlaanderen, de heer Jan Jambon en Minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, de heer Pierre-Yves Jeholet. De officiële delegatie zal bestaan uit politieke leiders op hoog niveau, alsmede vertegenwoordigers van academische instellingen en bedrijfsleiders.

De Koning en Koningin zullen in Vilnius worden ontvangen door de President van de Litouwen, H.E. Gitanas Nausėda en zijn echtgenote. De Koning zal bij de plechtige ontvangst de officiële Belgische delegatie aan de President voorstellen. De ontmoeting tussen de Vorsten en het presidentiële echtpaar zal ook een decoratieceremonie en een privé-ontmoeting omvatten. Vervolgens zal een krans worden gelegd bij het Herdenkingsteken voor de gesneuvelden tijdens de Litouwse onafhankelijkheidsstrijd, in het bijzijn van de Litouwse minister van Buitenlandse zaken, de heer Gabrielus Landsbergis. België erkende de Republiek Litouwen op 27 december 1922, maar niet de latere annexatie door de Sovjetunie, hetgeen tot op vandaag wordt gewaardeerd in Vilnius.

De Koningin zal een bezoek brengen aan het Vilna Gaon museum voor Joodse geschiedenis, waar een samenwerkingsakkoord met het Belgisch Joods Museum zal worden gesloten en enkele werken die het Joods Museum in Brussel uitleent, zullen worden onthuld.

De eerste dag van het staatsbezoek zal worden afgesloten met het traditionele staatsdiner, dat door de president van Litouwen wordt aangeboden ter ere van de Koning en de Koningin. Tijdens dit staatsdiner zullen de Staatshoofden de traditionele toespraken en toasts uitwisselen.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen