-
Laatst bijgewerkt op
8 maart is Internationale Vrouwenrechtendag: een dag waarop we stilstaan bij de vooruitgang en uitdagingen in de strijd voor gendergelijkheid. Dit jaar vormt een wel heel bijzondere editie: 30 jaar geleden vond in Beijing de 4de Wereldconferentie over vrouwenrechten plaats en werd de Beijing Verklaring en Platform voor Actie aangenomen. Een mijlpaal voor gendergelijkheid en vrouwenrechten! België heeft toen, samen met alle 188 andere landen, een ambitieus actieplan aangenomen om de mensenrechten van vrouwen en meisjes te realiseren.
België als voortrekker in de strijd voor gendergelijkheid
Niet alleen op Internationale Vrouwenrechtendag, maar het hele jaar door zet België zich op internationaal vlak actief in voor een betere naleving van internationale normen voor gendergelijkheid. Zo maakt België als lid van de VN-Mensenrechtenraad (2023-2025) van de strijd tegen discriminatie ten aanzien van vrouwen en meisjes een prioriteit. Ons land introduceerde in de VN-Mensenrechtenraad met succes een nieuwe resolutie om vrouwen en meisjes beter te beschermen tegen gendergerelateerd geweld gepleegd met behulp van digitale technologieën. Ook in gesprekken met andere landen, via de organisatie van evenementen en door het delen van goede praktijken werkt België aan een betere verwezenlijking van de vrouwenrechten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met vrouwenrechtenorganisaties.
België schenkt specifieke aandacht aan de belangrijke rol van vrouwen in vrede en veiligheid, en aan vrouwenrechten in crisissen en conflictsituaties, zoals in Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Iran en Oekraïne. De financiële Belgische steun aan de VN Speciale Vertegenwoordiger voor seksueel geweld in conflict ten belope van 1 miljoen euro is hier een treffend voorbeeld van.
Tot slot, staan ook binnen de Belgische ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp de rechten van vrouwen en meisjes centraal. België draagt bij aan het Spotlight Initiative, dat een einde wil maken aan geweld voor meer dan 70 miljoen vrouwen in 60 landen. Ons land zet zich ook in voor de ondersteuning van overlevenden van seksueel geweld via steun aan het Global Survivors Fund waardoor al 4.000 overlevenden van seksueel geweld konden rekenen op onder meer toegang tot zorg, rechtsbijstand en materiële compensatie. De Belgische ontwikkelingssamenwerking ondersteunt het African Girls Can Code initiatief. Dankzij deze steun konden 470 jonge vrouwen en adolescente meisjes tijdens verschillende codeerkampen worden opgeleid in nieuwe technologieën. De ondersteuning op gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in onze partnerlanden voorziet niet enkel in kwalitatieve gezondheidszorg voor vrouwen, meisjes en kinderen, maar bevordert ook de sociale en economische autonomie van vrouwen. Ook vrouwelijk ondernemerschap vormt een belangrijke pijler voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking, aangezien deze wereldwijd de motor vormen van ontwikkeling.
Gendergelijkheid onder druk
Ondanks de geboekte vooruitgang, staat gendergelijkheid vandaag onder druk. Wereldwijd streven sommige bewegingen – en zelfs beleidsmakers – naar minder gendergelijkheid, en worden vrouwenrechten in vraag gesteld. Groeiende antidemocratische tendensen en conflicten hebben een bijzonder negatieve impact op vrouwen en meisjes.
“In tijden van groeiende spanningen en onzekerheid is het cruciaal om te blijven investeren in gendergelijkheid en vrouwenrechten. De uitdagingen van vandaag en morgen vragen om duurzame en doeltreffende oplossingen. Die zijn enkel mogelijk als vrouwen – de helft van de wereldbevolking – volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving en besluitvorming. Gendergelijkheid is geen bijzaak, maar een absolute noodzaak. Daarom blijft de integratie van genderperspectieven in het Belgisch buitenlands beleid voor mij een prioriteit,” bevestigt Maxime Prévot, vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.
- Nieuwstype
- Onderwerpen