MH17: Verklaring ter gelegenheid van de uitspraak in eerste aanleg in het strafproces in Nederland

  1. Laatst bijgewerkt op

Vanmiddag 17 november heeft de rechtbank in Den Haag (Nederland) vonnis geveld in het strafproces dat op 9 maart 2020 werd geopend tegen 4 verdachten die worden vervolgd voor de vernietiging van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. Hierbij vielen 298 slachtoffers, waaronder 6 Belgen. De rechtbank achtte de Russen Igor Gurkin en Sergei Dubinsky en de Oekraïner Leonid Khartchenko schuldig aan moord en het spelen van een rol in de vernietiging van het vliegtuig en veroordeelde hen tot levenslange gevangenisstraf. De Rus Oleg Poulatov werd vrijgesproken. De partijen, in casu zowel het openbaar ministerie als de verdediging, kunnen nog in beroep gaan tegen deze beslissing.

België herbevestigt volledig vertrouwen te stellen in de onafhankelijkheid en het professionalisme van de gerechtelijke procedure die werd gevoerd voor deze Nederlandse rechtbank, en naar Nederlands recht.

Voor minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib is "deze uitspraak een belangrijke stap in de zoektocht naar waarheid en gerechtigheid. Het is van essentieel belang dat zij die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van vlucht MH17 verantwoording afleggen overeenkomstig Resolutie 2166 (2014) van de Veiligheidsraad. Ik betuig nogmaals mijn medeleven aan de families en naasten van de slachtoffers en hulde aan het geduld en de waardigheid die zij gedurende dit proces hebben getoond.".

Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van anderen is nog lopend. Samen met de andere landen die deel uitmaken van het Joint Investigation Team (JIT) dat werd opgericht in de nasleep van de ramp, zal België de inspanningen voortzetten om alle feiten aan het licht te brengen, zodat op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier recht kan geschieden voor de slachtoffers, hun families en hun nabestaanden.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen