Staatsbezoek aan Duitsland van 5 tot 7 december

Vandaag starten Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een driedaags Staatsbezoek aan Duitsland, met haltes in Berlijn en in Dresden.

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag starten Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een driedaags Staatsbezoek aan Duitsland, met haltes in Berlijn en in Dresden. Dit eerste Staatsbezoek van ons Vorstenpaar aan Duitsland – er werden al wel officiële bezoeken gebracht aan deelstaten Thüringen, Rijnland-Pfalz en Sachsen-Anhalt – zal de diepgewortelde historische en handelsrelaties tussen beide landen in de verf zetten. België en Duitsland zijn vandaag al belangrijke handelspartners, beide landen willen samen oplossingen uitwerken voor gezamenlijke uitdagingen binnen een snel veranderende wereld, zoals de groene, digitale en energietransitie, regionale ontwikkeling en ruimtevaart.

Aan de vooravond van de start van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, op 1 januari 2024, erkent dit Staatsbezoek de belangrijke rol van Duitsland als partner binnen zowel de EU, de NAVO als de Verenigde Naties, zeker in de huidige geopolitieke context met conflicten aan de buitengrenzen van de EU.

De Vorsten worden vergezeld door de federale minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib, de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort, de minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, de heer Pierre-Yves Jeholet,de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, de heer Oliver Paasch, de viceminister-president van Vlaanderen, mevrouw Hilde Crevits en de viceminister-president van Wallonië, de heer Philippe Henry. De officiële delegatie zal bestaan uit politieke leiders op hoog niveau, alsook vertegenwoordigers van academische instellingen en bedrijfsleiders voor nauwgezette contacten met hun Duitse collega’s.

Bij aankomst in Berlijn zullen de Koning en Koningin worden ontvangen door Bondspresident Frank-Walter Steinmeier en zijn echtgenote Elke Büdenbender op het Kasteel Bellevue. Nadien volgt een plechtige ontvangst aan de Brandenburgerpoort door Kai Wegner, de burgemeester van Berlijn met aansluitend onderhoud in het Rotes Rathaus - stadhuis van Berlijn - en wordt een krans neergelegd bij de Neue Wache. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zal tijdens het staatsbezoek ook een onderhoud hebben met haar collega’s Annalena Baerbock en Anna Lührmann. Deze officiële dag wordt besloten met het Staatsbanket dat door Bondspresident Steinmeier wordt aangeboden aan het Belgische Vorstenpaar.

De tweede dag in Berlijn staat helemaal in het teken van de economische en academische samenwerking. Een economisch forum zet ’s ochtends de samenwerking tussen Belgische en Duitse CEO’s in de verf met focus op duurzame energie en decarbonisering. Hierna bezoekt het Vorstenpaar het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum waar ze kennismaken met de voordelen van ruimteonderzoek en de ruimtevaartsectoren voor de maatschappij. Belgische en Duitse academici, economische actoren, studenten en stakeholders komen er samen om expertise te delen en jongeren warm te maken voor een carrière in de ruimtevaart die een dagelijkste impact heeft op onze leefwereld: bescherming van onze planeet en het milieu, het verbeteren van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, weersvoorspellingen en wereldwijde communicatie.

’s Middags gaat de delegatie naar het hoofdkwartier van hoogspanningsnetoperator 50Hertz, een filiaal van het Belgische Elia. Een werklunch snijdt het energievraagstuk aan met als thema de Belgisch-Duitse samenwerking inzake gedeelde uitdagingen als energieveiligheid en de overgang naar duurzame energiebevoorrading. Concrete oplossingen voor netwerkbeheer en balancering van vraag- en aanbod van energie worden voorgesteld, o.a. tijdens een tunnelproject van 50Hertz. Vervolgens bezoekt het Vorstenpaar het laboratorium S27, dat een waaier aan interdisciplinaire kunst- en beroepsopleidingen aanbiedt aan jongeren van uiteenlopende achtergronden. Het verwerven van zowel creatieve als praktische vaardigheden biedt jongeren meer kans tot integratie in de maatschappij. Na een ontmoeting met Bondskanselier Olaf Scholz, wordt de avond afgesloten met een recital met de Duitse bariton Samuel Hasselhorn en Belgische sopraan Sophie Junker, dat België aanbiedt in de voormalige omroepgebouwen van de DDR, het Funkhaus.

De derde en laatste dag van het Staatsbezoek brengt de Koning en de Koningin naar Dresden, in Saksen in Oost-Duitsland. ’s Ochtends ligt de focus op Belgisch-Duitse samenwerking inzake halfgeleiders – cruciaal om de dubbele digitale en groene transitie te realiseren – tijdens een bezoek aan X-FAB, dat samenwerkt met IMEC uit Leuven. Over de lunch ontmoet het Vorstenpaar de minister-president van Sachsen, Michael Kretschmer, in aanwezigheid van Bondspresident Steinmeier. In de namiddag bezoeken ze de Gemäldegalerie Alte Meister, dat in samenwerking met het KMSKA en de universiteiten UAntwerpen en TÜ Dresden, onderzoek verricht naar het werk van Rubens. Het Staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan de Frauenkirche en de Kerstmarkt van Dresden.
 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen