Staatsbezoek aan Frankrijk

  1. Laatst bijgewerkt op

Een dagelijkse samenwerking op een veelheid aan domeinen, in het licht van uitstekend nabuurschap en gemeenschappelijke waarden.

Van 14 tot 16 oktober 2024 brengen Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin der Belgen een Staatsbezoek aan Frankrijk.

Het Belgische koningspaar zal in de loop van hun bezoek vergezeld worden door verschillende ministers en minister-presidenten:

  • de Eerste minister, dhr. Alexander De Croo;
  • de Vice-eersteminister en federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, dhr. David Clarinval;
  • de federale minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, mevr. Hadja Lahbib;
  • de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dhr. Rudi Vervoort;
  • de minister-president van de Franse Gemeenschap mevr. Élisabeth Degryse;
  • de minister-president van de Waalse Regering, dhr. Adrien Dolimont;
  • de minister-president van de Vlaamse Regering, dhr. Matthias Diependaele;
  • de staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en de Regie der gebouwen, dhr. Mathieu Michel.

Verder zullen ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de academische wereld deelnemen.

België en Frankrijk delen een lange gemeenschappelijke geschiedenis en 620 km grenzen, maar ook zoveel meer. De hechtheid van onze banden en onze rijke bilaterale, Europese en multilaterale betrekkingen geven dit Staatsbezoek een bijzonder karakter. Hoewel deze relatie in veel opzichten natuurlijk is, is het niettemin essentieel om er aandacht aan te besteden en deze nog verder te versterken. Dit Staatsbezoek zal het dan ook mogelijk maken om nieuwe politieke, economische en menselijke banden tussen België en Frankrijk te ontwikkelen.

De huidige Frans-Belgische relatie moet ook in het licht van zijn Europese dimensie worden beschouwd. Onze twee landen, oprichters van de Europese Unie, zijn de eerste verdedigers ervan. Vandaag delen Frankrijk en België de wens om de Europese Unie te versterken.

Het programma van dit Staatsbezoek geeft daarbij uiting aan de wil om de betrekkingen tussen onze twee landen te verdiepen, in een perspectief dat resoluut gericht is op de toekomst en op de jeugd.

Zo zal overlegd worden over samenwerking aan een sterk industriebeleid en over de groeiende defensiecoöperatie, zowel op bilateraal als op Europees vlak, en zal tijdens dit bezoek ook van gedachte gewisseld worden over innovatieve oplossingen voor een duurzame energietransitie, met de decarbonisatie van onze bedrijven tot doel.

Op academisch vlak zal de nadruk worden gelegd op de rol van de jeugd in de samenwerking tussen Belgische en Franse universiteiten, via de versterking van de allianties van Europese universiteiten.

Op cultureel vlak worden de hechte banden tussen België en Frankrijk belicht tijdens een bezoek aan de tentoonstelling gewijd aan Louise d’Orléans, de eerste Koningin der Belgen, in het Kasteel van Chantilly.

Tijdens dit driedaags staatsbezoek brengen de Vorsten een bezoek aan Parijs, Chantilly en Rijsel. In de hoofdstad zullen ze de hoogste Franse autoriteiten ontmoeten, evenals de zakelijke, academische en culturele gemeenschappen. Het programma in Chantilly is van culturele en geschiedkundige aard. In de metropool Rijsel zal het Vorstenpaar ontvangen worden door de lokale overheden en zakenlui.
 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen