Staatsbezoek aan Zuid-Afrika

  1. Laatst bijgewerkt op

Een eerbetoon aan de strijd tegen apartheid en voor vrijheid, een partnerschap gericht op de verdediging van gemeenschappelijke waarden en duurzame ontwikkeling.

Van 22 tot 27 maart 2023 brengen Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin der Belgen een staatsbezoek aan Zuid-Afrika.

Het Belgische koningspaar zal vergezeld worden door verschillende ministers en minister-presidenten:

  • de federale minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, mevr. Hadja Lahbib;
  • de minister-president van Wallonië, dhr. Elio Di Rupo ;
  • de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dhr. Rudi Vervoort;
  • minister Matthias Diependaele, vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering.

Verder zullen ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de academische wereld deelnemen.

België en Zuid-Afrika zijn verbonden door een sterk partnerschap gebaseerd op de bescherming van de fundamentele waarden verankerd in het Handvest van de Verenigde Naties, multilateralisme alsook vrede en veiligheid op de Afrikaanse en Europese continenten. Onze twee landen delen de wens om deel uit te maken van een duurzame energietransitie door te investeren in innovatieve oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Zuid-Afrika heeft een zekere aantrekkingskracht in ons land, zoals blijkt uit het grote aantal Belgen dat zich er de afgelopen decennia heeft gevestigd om er de grootste Belgische gemeenschap van Afrika te vormen.

Het staatsbezoek zal de turbulente geschiedenis van Zuid-Afrika benadrukken, die nog vers in het geheugen ligt van veel van zijn inwoners, door hulde te brengen aan degenen die zich geëngageerd hebben in de strijd tegen de apartheid en voor vrijheid voordat ze er een land van maakten waar de rechten van iedereen worden gegarandeerd.

Het programma van het bezoek zal ook de wens weerspiegelen om de betrekkingen tussen onze twee landen te verdiepen in een perspectief dat resoluut gericht is op de toekomst en de jeugd. Op economisch vlak zal de nadruk worden gelegd op energietransitie, agrifood en het duurzaam beheer van hulpbronnen, maar ook op onderzoek en lokale productie van vaccins, evenals sociaal ondernemerschap. België wil duidelijk investeren in Zuid-Afrika, dat een aanzienlijk potentieel heeft als het meest geïndustrialiseerde land en de meest gediversifieerde economie van Afrika.

Op academisch vlak zal de nadruk worden gelegd op het consolideren van de reeds nauwe samenwerking tussen verschillende Belgische en Zuid-Afrikaanse universiteiten, met name op het gebied van onderzoek. Op cultureel vlak worden de vriendschapsbanden tussen België en Zuid-Afrika belicht tijdens het concert van een Belgisch-Zuid-Afrikaans jazzkwartet.

Tijdens de feitelijke vier dagen van het staatsbezoek gaan de vorsten en de Belgische delegatie een bezoek brengen aan Pretoria, Johannesburg en Kaapstad. In de hoofdstad zullen ze de hoogste Zuid-Afrikaanse autoriteiten ontmoeten, terwijl ze in de twee belangrijkste steden en economische centra van het land verschillende ontmoetingen zullen hebben met de lokale overheden evenals de zakelijke, academische en culturele gemeenschappen.

 

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen