Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - Johannesburg

Op de tweede dag van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika reizen de Koning en de Koningin naar Johannesburg, de dichtstbevolkte stad van het land.

  1. Laatst bijgewerkt op

Op de tweede dag van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika reizen de Koning en de Koningin naar Johannesburg, de dichtstbevolkte stad van het land.

De Vorsten zullen worden vergezeld door de federale minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib, de minister-president van Wallonië, de heer Elio Di Rupo, de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort, en minister Matthias Diependaele, die de Vlaamse Regering vertegenwoordigt.

De Koning zal de dag beginnen met een bezoek aan de Gauteng Industrial Development Zone waar hij zal deelnemen aan een rondetafelgesprek over youth empowerment in aanwezigheid van jongeren. Doel is om de versterking te bespreken van de lokale diamantindustrie via opleiding, capaciteitsopbouw en de uitwisseling van ‘best practices’. Tijdens zijn bezoek zal de Koning ook werknemers van de diamantsector ontmoeten die het proces zullen bespreken van het slijpen van diamanten. De Koningin zal een bezoek brengen aan het Emuseni Early Childhood Centre in de populaire wijk Soweto. Ze zal er gesprekken hebben om meer te weten over een project van de Belgische vzw VVOB dat voorziet in het opleiden van personeel voor kinderdagverblijven, met steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Daarna zullen de Koning en de Koningin samen het Hector Pieterson Museum bezoeken, gewijd aan het protest van schoolkinderen die zich verzetten tegen het verplichte gebruik van het Afrikaans in de klas en vernoemd naar een 12-jarige jongen die in 1976 werd doodgeschoten door de apartheidspolitie.

De Koning zal de ochtend afronden met een werklunch met Zuid-Afrikaanse bedrijfsleiders rond de thematiek van grondstoffen en hun geopolitieke impact. De Koningin zal een lunch bijwonen met meerdere vertegenwoordigers van het Zuid-Afrikaanse maatschappelijk middenveld met uiteenlopende achtergronden.

In de namiddag zal de delegatie eerst halt houden bij het Skate Park in Johannesburg, één van de lokale skateboardscholen die zich richten op creatieve educatie, met de steun van een Belgisch skateboardbedrijf. Het vorstenpaar zal er een aantal leerlingen ontmoeten, de meesten ervan afkomstig uit kansarme milieus. De reis naar Johannesburg wordt afgesloten met een bezoek aan het bedrijf Beka-Schréder, een toonbeeld van succesvolle Belgische investeringen in Zuid-Afrika. Beka-Schréder bereikt heel subsaharaans Afrika en speelt een belangrijke rol in de energietransitie dankzij de productie van openbare verlichting op zonne-energie.

Om de dag af te sluiten bieden de Koning en de Koningin in Pretoria een concert aan van een Belgisch-Zuid-Afrikaans jazzkwartet ter ere van de president van de Republiek Zuid-Afrika, gevolgd door een receptie.

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen