Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - Kaapstad

Na activiteiten in de hoofdstad Pretoria en in Johannesburg sluiten de Koning en de Koningin hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika af met een tweedaags programma in Kaapstad, het tweede belangrijkste economische centrum van het land.

  1. Laatst bijgewerkt op

Na activiteiten in de hoofdstad Pretoria en in Johannesburg sluiten de Koning en de Koningin hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika af met een tweedaags programma in Kaapstad, het tweede belangrijkste economische centrum van het land.

De Vorsten zullen worden vergezeld door de federale minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib, de minister-president van Wallonië, de heer Elio Di Rupo, en de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort.

Bij hun aankomst in Kaapstad op zaterdagmiddag zullen het Koninklijk Paar en de delegatie voor de lunch worden ontvangen door Z.E.. Alan Winde, Premier van de provincie West-Kaap, en zijn echtgenote. Tijdens een onderhoud zullen verdere opties tot verdere versterking van de betrekkingen tussen België en deze dynamische regio worden besproken, onder meer inzake energie en gezondheid, handel en investeringen, alsook toerisme.

In de namiddag zal de Belgische delegatie de site van Afrigen Biologics bezoeken, waar het centrum voor overdracht van mRNA-technologie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gevestigd. Het project is een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse bedrijven Afrigen en Biovax en de Belgische bedrijven Univercells en ETheRNA, en heeft tot doel lokaal onderzoek en productie van vaccins te versterken, dit met financiële steun van België en de Europese Unie. Hierna zullen de Koning en de Koningin een bezoek brengen aan de Universiteit van de West-Kaap, die van oudsher nauwe banden heeft met de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Het bezoek zal gericht zijn op academische samenwerking op het gebied van digitale inclusie, i.e. om meer opleidings- en werkgelegenheidskansen te bieden aan jongeren uit kansarme milieus.

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan het Zeitz Museum of Contemporary African Art, waar een panel gevolgd door een receptie door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om de Belgische economische en zakelijke successen in Zuid-Afrika in de kijker te zetten en om Belgische en Zuid-Afrikaanse zakenlieden samen te brengen.

Op zondag start de delegatie haar programma met een bezoek aan Philippi Village, een sociaal centrum in het hart van de stad Philippi. Hierbij zullen drie Belgische projecten centraal staan: een filiaal van het Belgische sociale e-integratiebedrijf "Close the Gap"; het ASSITEJ-kindertheater, gesteund door Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles International; en een nieuw voetbalveld, een initiatief van de Belgische Kamer van Koophandel.

Na de lunch in het Belgische restaurant 'Den Anker', een fusion tussen Belgische en Zuid-Afrikaanse keuken onder leiding van respectievelijk chef-koks Piet Huysentruyt en Reuben Riffel, bezoeken de Vorsten, vergezeld van de delegatie, de 'Kirstenbosch Gardens'. Dit UNESCO werelderfgoed is de locatie waar het South African National Institute of Biodiversity (SANBI) werd opgericht en nog steeds zijn grootste onderzoekscentrum heeft. SANBI onderzoekt en ontwikkelt met steun van Vlaanderen oplossingen om dit unieke werelderfgoed te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Het staatsbezoek wordt afgesloten in de residentie van de Belgische consul-generaal in Kaapstad met een receptie in aanwezigheid van de Belgische gemeenschap en lokale prominenten. De volledige delegatie keert op maandag terug naar België.

 

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen