Verklaring van de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de situatie in het Midden-Oosten

  1. Laatst bijgewerkt op

Iets meer dan een jaar na de terroristische aanslagen van 7 oktober 2023 wordt het Midden-Oosten geconfronteerd met een militaire escalatie die al meer dan 1.200 Israëli's het leven heeft gekost en meer dan 60.000 Israëli's op de vlucht heeft gejaagd, terwijl iets minder dan 100 gijzelaars nog in handen zijn van Hamas. Minstens 42.000 Gazanen, voor het merendeel vrouwen en kinderen, zijn gedood. Bijna alle twee miljoen inwoners zijn met geweld verdreven. De humanitaire situatie in Gaza is dramatisch. In Libanon hebben Israëlische aanvallen op Hezbollah het afgelopen jaar meer dan 2000 mensen gedood en zijn een miljoen mensen ontheemd. Een militaire escalatie tussen Israël en Iran zou de regio in chaos storten. Dat moet tegen elke prijs worden vermeden.

België betreurt het gebrek aan vooruitgang in de besprekingen tussen Israël en Hamas om tot een staakt-het-vuren te komen en de gijzelaars in Gaza vrij te krijgen, ondanks de gewaardeerde bemiddelingspogingen van de Verenigde Staten, Egypte en Qatar. België betreurt ook het uitblijven van onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah over een staakt-het-vuren in Libanon, ondanks de door ons gewaardeerde bemiddelingsinspanningen van de Verenigde Staten en Frankrijk.

België erkent het recht van Israël om zich te verdedigen, met strikte naleving van het internationaal recht en het internationaal humanitair recht. Maar wat dringend nodig is, is een militaire de-escalatie door alle partijen en de verlichting van het menselijk lijden.

We roepen op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars en een onmiddellijk staakt-het-vuren door alle partijen in Gaza, zoals vereist door resolutie 2735 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Er moet ook een onmiddellijk staakt-het-vuren komen in Libanon, waar Resolutie 1701 van de Veiligheidsraad door alle partijen moet worden gerespecteerd. België herhaalt zijn steun aan de Libanese instellingen en strijdkrachten, die de territoriale integriteit van Libanon en bijgevolg de stabiliteit in de regio kunnen garanderen. België steunt het mandaat van UNIFIL en veroordeelt de Israëlische aanval van 10 oktober op het hoofdkwartier van UNIFIL in Naqoura, Libanon.

Naast het staken van de vijandelijkheden roepen wij op tot een hervatting van de dialoog tussen alle partijen: er is geen duurzaam alternatief voor de politieke weg naar vrede en verzoening.

België neemt akte van het akkoord van Israël om deel te nemen aan een Associatieraad EU-Israël en hoopt dat deze zo snel mogelijk in Brussel kan plaatsvinden.

België zal humanitaire hulp blijven verlenen aan de burgerbevolking in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Libanon. Vooral de Verenigde Naties en UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) zijn geloofwaardige actoren die een essentiële rol spelen. De vele ongegronde aanvallen op de multilaterale architectuur, het VN-systeem en de secretaris-generaal van de VN zijn onaanvaardbaar.

We roepen de internationale gemeenschap op om meer hulp te bieden. Wij roepen Israël op om zijn verplichtingen onder het internationaal recht na te leven door ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza te garanderen en door samen te werken met de Verenigde Naties en UNRWA in overeenstemming met hun mandaat.

België betreurt dat in Gaza al 222 UNRWA-medewerkers zijn gedood. Op 10 oktober kondigde de Israeli Land Authority (ILA) haar voornemen aan om het UNRWA-hoofdkwartier in Jeruzalem te onteigenen. De Knesset overweegt ook om wetten aan te nemen die het essentiële werk van het agentschap bedreigen, wat zou kunnen leiden tot de ineenstorting van haar vitale en onvervangbare werk in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Dit zou niet alleen verwoestende gevolgen hebben voor de humanitaire respons, maar ook voor de stabiliteit van de hele regio, waardoor ook de veiligheid van de Israëli's in het gedrang zou komen.

België erkent de legitieme aspiraties van het Israëlische en het Palestijnse volk om in vrede en veiligheid te leven en om hun staten en grenzen wederzijds te erkennen. België erkent evenzeer de gelijkaardige verwachtingen van het Libanese volk, alsook de nood aan stabiliteit en welvaart waarop alle bevolkingsgroepen in de regio recht hebben.

Op 19 juli oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat het beleid en de praktijken van Israël het internationaal recht schonden en dat de voortzetting ervan een onrechtmatige daad vormde. Het Hof bepaalde verder dat de voortdurende aanwezigheid van Israël in de bezette Palestijnse gebieden onrechtmatig was. België wenst, samen met de lidstaten van de Europese Unie en de leden van de Verenigde Naties, de nodige maatregelen vast te stellen in overeenstemming met dit advies van het Hof.

België roept de Europese Unie op een rol te spelen in het tot stand brengen van een oplossing gebaseerd op vrede en dialoog. België roept op tot het nemen van concrete maatregelen.

België zal zich blijven inzetten voor een tweestatenoplossing, meer bepaald door de Palestijnse Autoriteit te steunen en haar te helpen haar capaciteit en legitimiteit te versterken. Maar het zal ook alle tegenstanders van vrede blijven bestraffen, of het nu gaat om Hamas of Israëlische kolonisten.

België heeft steeds zijn onwrikbare steun betuigd aan het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof. Het verontrust België dat de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie over de bezette Palestijnse gebieden, met inbegrip van Oost-Jeruzalem en Israël, in haar rapport van 11 oktober oorlogsmisdaden van zowel Israël als Hamas aan de kaak stelt. Ons kompas is en blijft het respect voor het internationaal recht en het internationaal humanitair recht, de enige garanties voor een evenwichtig en objectief standpunt, zonder dubbele standaarden te gebruiken.
 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen